ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ

Old_HavanaΓια δεκάδες κρούσματα κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας της Κούβας

Αντιμέτωπες με επιδημία χολέρας βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Αβάνα, και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να αποτρέψουν τον κίνδυνο επέκτασης της νόσου τόσο στην πρωτεύουσα της Κούβας, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό περιορισμό, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.Σε μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κούβας αναφέρει πως τα πρώτα κρούσματα, από τα 51 που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά στις 6 Ιανουαρίου και γίνονται ενέργειες για να περιοριστεί η λοιμώδης νόσος. «Χάρη στα μέτρα που υιοθετήθηκαν, η μετάδοση της νόσου έχει σχεδόν σταματήσει», τονίζεται στην ανακοίνωσή, στην οποία δεν γίνεται λόγος για θανάτους, είτε για μόλυνση τουριστών.Πάντως μία αξιωματούχος του υπουργείου και ένας γιατρός που συμμετέχουν άμεσα στη μάχη κατά της νόσου, σε ανεπίσημες δηλώσεις τους άφησαν να εννοηθεί ότι οι αρχές υποβαθμίζουν την έκταση του προβλήματος, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί εκατοντάδες άτομα.

Οι πηγές αυτές είπαν πως τα πρώτα κρούσματα εντοπίσθηκαν σ’ έναν αγώνα μπέιζμπολ στο Λατινοαμερικανικό Στάδιο του δήμου του Σέρο της κουβανικής πρωτεύουσας, όπου οπαδοί είχαν φτάσει απ’ όλη την πόλη για να παρακολουθήσουν το παιγνίδι της ομάδας τους, των Ιντουστριάλες.

«Ξέρουμε τι συνέβη. Σ’ ένα παιγνίδι νωρίτερα αυτό το μήνα, ήταν μολυσμένα είτε τα χοιρινά σάντουιτς ή το αναψυκτικό Tan Rico», δήλωσε η αξιωματούχος. «Ασθένησαν ακόμη και μερικοί παίκτες του μπέιζμπολ», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως η χολέρα έκανε την εμφάνισή της στο Σέρο και «αργότερα επεκτάθηκε σε άλλους δήμους της πρωτεύουσας».

Πηγη: newsbeast.gr