ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

109655-karagiannilela_thumbYπήρξε αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα»

Στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου, μόλις μερικά μέτρα κάτω από την κατάληψη, βρίσκεται το διώροφο σπίτι όπου κατοικούσε η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη με το φαρμακοποιό σύζυγό της και τα επτά παιδιά τους.Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας και υπήρξε αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα».Συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της.

Αφού βασανίστηκε, προκειμένου να λυγίσει και να μαρτυρήσει τους συναγωνιστές και τις λεπτομέρειες της κοινής τους δράσης, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο Άλσος Χαϊδαρίου, όπου άφησε την τελευταία της πνοή μαζί με άλλους 24 αντιστασιακούς, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.

Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το βραβείο αριστείας και αυτοθυσίας.

Η οικία της Λέλας Καραγιάννη, κατασκευή του 1923, ανήκει στο δήμο Αθηναίων και έχει κηρυχθεί από το 1995 ιστορικό μνημείο.

Το 1987 αναρτήθηκε στο σημείο μαρμάρινη πλάκα από το δήμο Αθηναίων που αναφέρει: «Σ’ αυτό το σπίτι έζησε και το χρησιμοποίησε σαν αρχηγείο της η ηρωίδα της Κατοχής Λέλα Καραγιάννη, “Μπουμπουλίνα”. Εκτελέστηκε στις 8.9.1944. Τιμής Ένεκεν, ο Δήμος Αθηναίων, 8-9-1987».

Πηγη: newsbeast.gr