banner ad

ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ 11.500 ΤΟΝΟΥΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΝΕΡΟΥ!

. April 4, 2011 . 0 Comments

Στη θάλασσα θα ρίξει η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 11.500 τόνους νερού με ραδιενέργεια, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό νερό.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Εξάλλου το θάνατο δυο υπαλλήλων της ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Οι δυο άτυχοι υπάλληλοι, ήταν αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι που έθεσαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας στις 11 Μαρτίου. Μετά το σεισμό, οι δυο εργάτες, ηλικίας 21 και 24 ετών αντίστοιχα, μετέβησαν στο εργοστάσιο για να επιθεωρήσουν το κτίριο του κινητήρα του αντιδραστήρα Νο 4.

Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν σε ραδιενεργό περιβάλλον και χρειάστηκε μια μακρά διαδικασία απολύμανσης για να παραδοθούν στους συγγενείς τους, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Ο θάνατός τους συνέβη στις 11 Μαρτίου, αλλά επιβεβαιώθηκε μόλις το Σάββατο 2/4 !!!

Παράλληλα όπως πηγές αναφέρουν, με υδατοστεγή υλικά θα προσπαθήσουν τα ιαπωνικά συνεργεία να σφραγίζουν ρωγμή στη μονάδα της Φουκουσίμα, από την οποία νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα, καθώς δεν έφεραν αποτελέσματα οι απόπειρες να σφραγιστεί με τσιμέντο. Το Τόκιο φοβάται πως οι επιχειρήσεις στην πυρηνική μονάδα θα είναι «μάχη διαρκείας». Οι εργάτες των συνεργείων της εταιρείας ξεκίνησαν την Κυριακή να αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά στο σημείο της ρωγμής για να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από το ρήγμα εύρους 20 εκατοστών, στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Νέες μετρήσεις από την κρατική επιτροπή επιστημόνων, έδειξε ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131, που ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε στην ιαπωνική τηλεόραση πως θα χρειαστεί καιρός για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκόσι Χοσόν, δήλωσε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ».

Μια πλωτή εξέδρα, διαστάσεων 136 επί 46 μέτρα με ύψος 3 μέτρα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες. Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.

Στη βορειοανατολική Ιαπωνία, που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι, περίπου 25.000 Iάπωνες και Aμερικανοί στρατιώτες ολοκληρώνουν την Κυριακή τις τριήμερες κολοσσιαίες έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων της καταστροφής. Μέχρι στιγμής, τα συνεργεία έχουν καταφέρει να ανασύρουν 50 σορούς. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 12.000 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 15.472, σύμφωνα με την αστυνομία.

Με τη ραδιενέργεια να εκλύεται από δύο πυρηνικά εργοστάσια (Νταϊτσί και Νταϊνί), η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αφήνει να εννοηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους… Ίχνη ραδιενέργειας 10.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο εντοπίζονται σε βάθος 15 μέτρων στο υπέδαφος μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νταϊτσί, ενώ συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου ανακαλύφθηκε σε κρέας βοοειδών σε απόσταση 70 χλμ. από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Έντονες επικρίσεις δέχεται η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, με τις Αρχές να είναι επιφυλακτικές για τις μετρήσεις της.

Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιούκιο Εντάνο, δήλωσε ότι η εκκένωση της περιοχής «θα είναι μακροπρόθεσμη».

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

Η περιοχή θεωρείται πλέον «νεκρή ζώνη» εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας και φαίνεται πως δεν θα κατοικηθεί για πολλά χρόνια.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. Αλλά προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια και είμαι πεπεισμένος ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο θα σταθεροποιηθεί» τόνισε από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, λέγοντας ότι είναι προετοιμασμένος για μια μακροπρόθεσμη μάχη.

«Δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο τι θα συμβεί, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» δήλωσε.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της Tepco, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, ενισχύοντάς την με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να μετάσχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κρατικοποίηση.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ TEPCO ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εν τω μεταξύ, οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα παραμένουν ανησυχητικές. Ποσοστά ιωδίου-131 περίπου 10.000 φορές πάνω από το κανονικό εντοπίστηκαν στο υπέδαφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η μέτρηση έγινε σε βάθος 15 μέτρων κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου δέχεται έντονες επικρίσεις. Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας της κυβέρνησης είναι η έκκληση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας στην Tepco να επανεξετάσει τις πρόσφατες μετρήσεις της, λέγοντας ότι είναι πολύ υψηλές. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας άφησε να εννοηθεί ότι φοβούνται πως γίνονται λάθη στην ανάλυση ισοτόπων και τόνισε ότι θα περιμένουν τις νέες μετρήσεις.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε από την πλευρά του ότι φαίνεται πως υπάρχει κάποιο λάθος στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των στοιχείων, αλλά τόνισε ότι αυτό αφορά δύο ραδιενεργά ισότοπα, κανένα από τα οποία δεν είναι το ιώδιο ή άλλο ισότοπο, οι μετρήσεις των οποίων έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου στο κρέας βοοειδών που σφαγιάστηκαν στις 15 Μαρτίου, σε απόσταση 70 χλμ. από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εξαιτίας της ανησυχίας για πιθανή μόλυνση με ραδιενέργεια.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, με την τύχη 16.441 ανθρώπων να αγνοείται. Οι σοροί όσων πέθαναν κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπορεί και να μην περισυλλεγούν ποτέ, μιας και τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι αρκετά υψηλά

ΙΧΝΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Ίχνη ραδιενέργειας που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν στη Μόσχα, αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η Radon, η ρωσική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα.”Από τις 23 Μαρτίου, καταγράψαμε ραδιενέργεια τα χαρακτηριστικά της οποίας συμπίπτουν με τη ραδιενέργεια που διαρρέει σε συνθήκες πυρηνικού ατυχήματος”, είπε.

Πρόκειται για ιώδιο-131, καίσιο-134, καίσιο 137 και τελούριο-132, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Ολεγκ Πόλσκι.

“Τα ισότοπα δείχνουν ότι πρόκειται για μία διαδικασία που συνδέεται με το δυστύχημα” της Φουκουσίμα, αλλά “τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο”. Ίχνη ραδιενέργειας, επίσης σε επίπεδα που θεωρούνται ακίνδυνα για την υγεία ανιχνεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα.

Τα ίχνη ραδιενέργειας που εντοπίσθηκαν στη Μόσχα, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας, είναι αντίστοιχα με τα ίχνη που εντοπίσθηκαν στη δυτική Ευρώπη και έχουν κάνει τον γύρο της Γης μεταφερόμενα με τη βοήθεια των ανέμων. Η Ρωσία απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από τέσσερις περιοχές της Ιαπωνίας που επλήγησαν από τη ραδιενέργεια που διαρρέει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ

Ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία, να αναδειχθούν τα κενά ασφάλειας σε πυρηνικά προγράμματα χωρών που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, ερμήνευσαν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιστημόνων στο τμήμα πυρηνικής τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο ερευνητής δρ. Ανδρονόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία δεν προκαλούν ανησυχία για την Ελλάδα. «Δεν είχαμε απώλεια ελέγχου της αντιδραστικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας τοπικό χαρακτήρα στις συνέπειες από την έκλυση ραδιενέργειας η οποία ακολούθησε τη δυσλειτουργία στο συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, λόγω του σεισμού και του τσουνάμι.

«Έκρηξη υδρογόνου» και «παράκαμψη περιβλήματος» είναι οι όροι που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες πυρηνικής τεχνολογίας για να περιγράψουν ό,τι ακολούθησε μετά τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις πυρηνικές μονάδες. Όπως έγινε γνωστό, από τους αντιδραστήρες οι οποίοι επηρεάστηκαν από τη φυσική καταστροφή, οι 8 έκλεισαν, οι 2 φέρονται να είναι ασφαλείας, και οι 4 εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δρ. Ν.Κανελλόπουλος επέστησε την προσοχή στην πυρηνική δραστηριότητα η οποία σημειώνεται σε γειτονικές περιοχές της Ελλάδας όπως η Τουρκία, η οποία συν τοις άλλοις αποτελεί σεισμογενή χώρα. Σχολιάζοντας την απόφαση της γείτονος να εμμείνει στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, μαζί με τη Ρωσία, ζήτησε να ασκηθεί πίεση ώστε να τηρηθούν οι καλύτερες δυνατές προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για αντίστοιχους σχεδιασμούς και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως και για υφιστάμενες υποδομές οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι ραδιενεργά απόβλητα τα οποία αποθηκεύονται στην Ουκρανία, υπό προϋποθέσεις μπορούν να διοχετευτούν μέσω ποταμών στη Μεσόγειο.

Άλλωστε, όπως ανέφερε η ομάδα των πυρηνικών επιστημόνων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι «για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες θα έπρεπε να κατασκευάζεται 1 πυρηνική μονάδα ανά 10 ημέρες».

ΕΕ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Με εσπευσμένες διαδικασίες η Κομισιόν ζητάει από το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό εισαγωγών στην Ε.Ε. ραδιενεργών τροφίμων και ζωοτροφών από την Ιαπωνία.

Με τελεσίγραφό της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν ζητάει από αυτή να εγκρίνει μέχρι την 1η Απριλίου 2011 πρόταση Κανονισμού που να καθορίζει ειδικές περιοριστικές συνθήκες σχετικά με την εισαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών από την Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Η Επιτροπή τονίζει ότι, επειδή η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου, η απαγόρευση των εισαγωγών δεν θα περιορίζεται μόνον σε προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή της Φουκουσίμα αλλά και από ολόκληρη την επικράτεια της Ιαπωνίας. Παράλληλα με τον προτεινόμενο Κανονισμό, η Επιτροπή επιβάλλει σε όλα τα κράτη – μέλη την υποχρέωση να διενεργούν διαρκείς ελέγχους των επιπέδων ραδιενέργειας που καταγράφονται στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και να της διαβιβάζουν τακτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Category: ΚΟΣΜΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *