Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

80380240Ερευνητές εξέτασαν τη δράση της γυμναστικής σε σχέση με τις φαρμακευτικές αγωγές

Οι γιατροί θα πρέπει να τονίζουν την αξία της σωματικής δραστηριότητας για τη μείωση της χοληστερόλης, δηλώνουν ερευνητές που μελέτησαν πόσο καλά δρα η άσκηση σε σύγκριση με τις τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές.Ερευνητές στην Ουάσιγκτον, ερεύνησαν τα ιατρικά αρχεία 10.043 βετεράνων με υψηλά επίπεδα βλαπτικής χοληστερόλης.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 18,5% σε ανθρώπους που λάμβαναν στατίνες σε σύγκριση με 27,7% όσων δεν λάμβαναν τα φάρμακα, κατέληξε ο Peter Kokkinos και οι συνεργάτες του από το Veterans Affairs Medical Center στο περιοδικό «The Lancet».

Οι ερευνητές εστίασαν στην ικανότητα αεροβικής άσκησης χρησιμοποιώντας τεστ με διάδρομο σε μονάδες που ονομάζονται MET, όπου μια ΜΕΤ είναι η ενέργεια που ξοδεύεται στη χαλάρωση.

Για κάθε αύξηση 1.0 MET στην ικανότητα άσκησης το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 17% σε όσους λάμβαναν στατίνες έναντι 11% σε όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Ο συνδυασμός της αγωγής με στατίνες και της ικανότητας άσκησης περισσότερο από 5.0 MET, όπως τα ανταγωνιστικά αθλήματα, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σημαντικά περισσότερο από καθεμιά προσέγγιση μόνη, σημείωσαν.

Σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν στατίνες η επίτευξη μέτριου επιπέδου φυσικής κατάστασης της τάξης του 7.1 έως 9.0 MET προσφέρει μέτρια προστασία έναντι της πρόωρης θνησιμότητας, κατέληξαν οι ερευνητές.

Με μεγαλύτερη ικανότητα άσκησης η προστασία είναι τουλάχιστον ίδια αν όχι μεγαλύτερη, για όσους ανήκουν στη μέτρια ακτίνα φυσικής κατάστασης, που λαμβάνουν στατίνες.

Η σωματική δραστηριότητα που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της πρόωρης θνησιμότητας και επομένως θα πρέπει να προωθείται, σημειώνουν οι ερευνητές.

Όσοι λάμβαναν στατίνες έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερη ικανότητα άσκησης σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Πηγή: iatronet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πραγματικά συμπτώματα από ασθένειες που δεν υπάρχουν Πόσο πιθανό είναι τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν να ξεκινούν από το μυαλό και όχι από το σώμα μας; Ολα όσα θέλουμε να μάθουμε για τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς επηρεάζουν το σώμα μας τα όσα νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Κάποια τα γνωρίζουμε όλοι. Ενα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘEΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί. Κάποιοι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 8+1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η θερμοπληξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More