ΤΟ ΠΟΤΟ ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

p171ns7gp51j7qk8m24pfgh1h3s3Πίνετε ένα ποτήρι κρασί ή ποτό και τότε αισθάνεστε την ισχυρή επιθυμία για τσιγάρο-ακόμα και αν έχετε διακόψει.

Ωστόσο η θέληση είναι πολύ ασθενής σε τέτοιες καταστάσεις, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Γυναίκες που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής αν καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν το στρες της προσπάθειας διακοπής της συνήθειας μπορεί ενδεχομένως να οδηγούνται σε πιο έντονη επιθυμία για κάπνισμα.

Η συνειδητοποίηση της επίδρασης μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βοηθούν όσες πίνουν και είναι ευάλωτες να επιστρέψουν στο κάπνισμα.

Ο Michael Businelle, δήλωσε ότι ο εντοπισμός καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής θα βοηθήσει την ανάπτυξη καινοτόμων παρεμβάσεων που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις τη στιγμή που συμβαίνουν.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την επιθυμία για κάπνισμα 302 γυναικών, ηλικίας 18 έως 70 ετών, που ήταν στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 1999 έως το 2002 εστίασε σε γυναίκες επειδή έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να διακόψουν.

Οι γυναίκες χρησιμοποίησαν υπολογιστές χειρός για να καταγράψουν την επιθυμία τους για κάπνισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι συμμετέχουσες επίσης συμπλήρωσαν αξιολόγηση σχετικά με κάθε επιθυμία για κάπνισμα που είχαν. Όταν οι γυναίκες κατανάλωναν αλκοόλ οι επιθυμίες για κάπνισμα ήταν διαφορετικές.

Ο Businelle σημειώνει ότι οι υψηλότερες, πιο ευμετάβλητες επιθυμίες για το κάπνισμα αναφέρθηκαν πριν την έναρξη κατανάλωσης ποτού, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ ενδεχομένως μπορεί να είναι η αντίδραση στην επιθυμία για κάπνισμα παρά το αντίστροφο.

Οι γυναίκες ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ αν ξυπνούν με ισχυρή επιθυμία να καπνίσουν. Αυτό υποδεικνύει ότι γυναίκες που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα μπορεί να στρέφονται στο αλκοόλ για να μειώσουν το στρες της προσπάθειας διακοπής, δηλώνουν οι ερευνητές. Ωστόσο, καθώς το ποτό προκαλεί περισσότερο έντονη επιθυμία για κάπνισμα θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής, κατέληξαν οι ερευνητές.

Ο Businelle δήλωσε ότι σε κάθε προσπάθεια διακοπής, 5 στους 100 ανθρώπους διακόπτουν με επιτυχία μεμιάς, 32% όσων λαμβάνουν βαρενικλίνη διακόπτουν με επιτυχία και 25% όσων χρησιμοποιούν επιθέματα ή τσίχλα, ενώ όσοι συνδυάζουν συμβουλευτική με φάρμακα έχουν τα καλύτερα ποσοστά διακοπής, μεγαλύτερα από 30%.

Πρόσθεσε ότι άνθρωποι που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό. Προσφέρει επίσης τις ακόλουθες συμβουλές για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα οριστικά.

  • Καταγράψτε το κάπνισμα τσιγάρων και την επιθυμία ανά ώρα και ένταση.
  • Πετάξτε όλους τους αναπτήρες, τα τσιγάρα και τα τασάκια.
  • Να είστε πιο ενεργητικοί ή να αρχίσετε πρόγραμμα άσκησης.
  • Ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας σχετικά με τα σχέδια διακοπής του καπνίσματος ώστε να παράσχουν στήριξη και κοινωνική πίεση για να παραμείνετε στο στόχο.

Νόσοι που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στις ΗΠΑ και αφαιρούν περισσότερες από 1.200 ζωές καθημερινά.

Πηγη: iatronet.gr