ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΡΙΕΣ

ΚΑΠΝΙΣΜΑΟι γυναίκες που καπνίζουν στις μέρες μας είναι πολύ περισσότερο πιθανό να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της συνήθειάς τους σε σχέση με τη δεκαετία του ‘60, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η αλλαγή των συνηθειών, όπως η πρώιμη έναρξη και το κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων έχουν κατηγορηθεί για τη σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.

Οι τάσεις που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’, έδειξαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στις γυναίκες έφθασαν αυτά των αντρών.

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία περισσότερων των 2 εκατομμυρίων γυναικών στις ΗΠΑ.

Η πρώτη γενιά γυναικών καπνιστριών άρχισε να καπνίζει στη δεκαετία 1950 και 1960. Στα αρχικά χρόνια, γυναίκες που κάπνιζαν είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Ιατρικά αρχεία γυναικών μεταξύ του 2000-2010 έδειξαν ότι ήταν 25 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους φίλους που δεν κάπνιζαν.

Ακολουθεί παρόμοια τάση στους άντρες που έφθασαν σε παρόμοιο επίπεδο το 1980.

Ο ερευνητής Dr Michael Thun δήλωσε ότι η μεγάλη αύξηση του κινδύνου στις γυναίκες καπνίστριες έχει συνεχιστεί για δεκαετίες μετά την αποσαφήνιση των σοβαρών κινδύνων υγείας και παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες κυρίως κάπνιζαν μάρκες τσιγάρων που κυκλοφορούσαν ως ‘χαμηλά σε πίσσα και νικοτίνη’.

Η χρήση τσιγάρων ‘Light’ και ‘Mild’ όχι μόνο απέτυχε να αποτρέψει μια μεγάλη αύξηση του κινδύνου στις γυναίκες αλλά μπορεί ενδεχομένως να έχει επιδεινώσει την αύξηση θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στους άντρες καπνιστές.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι υπέδειξε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν δια βίου πέθαναν μια δεκαετία νωρίτερα από αυτές που δεν άρχισαν ποτέ το κάπνισμα.

Ωστόσο όσοι το άφησαν μέχρι την ηλικία των 30 ετών σχεδόν εντελώς απέφυγαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από νόσους σχετικές με τον καπνό, με όσους σταμάτησαν μέχρι την ηλικία των 40 να πεθαίνουν ένα χρόνο πιο νέοι.

Ο καθηγητής Sir Richard Peto, του Oxford University, δήλωσε ότι αν οι γυναίκες καπνίζουν σαν άντρες, πεθαίνουν σαν άντρες.

Πηγη: iatronet.gr