banner ad

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

. February 25, 2013 . 0 Comments

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό βάζουμε το λάχανο. Του έχουμε αφαιρέσει με ένα κοφτερό μαχαίρι τη βάση του σκάβοντάς το για να μπορούν να αποκολλώνται εύκολα τα φύλλα του. Ζεματάμε το λάχανο και σιγά σιγά βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα. Τα κρατάμε σε ένα μεγάλο μπόλ. Βγάζουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
Επίσης θα μπορούσαμε να τυλίξουμε το λάχανο με μεμβράνη, να το βάλουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων και να μαλακώσουμε έτσι τα φύλλα του. Σε μια κατσαρόλα ρηχή ή ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αρκετό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, λίγο ακόμα ελαιόλαδο και το σοτάρουμε όπως κάνουμε για το ριζότο. Ρίχνουμε το κρασί και τον κύβο και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, μπόλικο πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ένα αυγό και ανακατεύουμε καλα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα ημισφαιρικό μπολ απλώνουμε το πανί. Πάνω σε αυτό αρχίζουμε και βάζουμε 2 στρώσεις από το λάχανο προσέχοντας να καλύπτουμε όλο τον πάτο σαν να θέλουμε να στρώσουμε το μπολ με φύλλα λάχανου. Βάζουμε 2-3 στρώσεις και αλατοπιπερώνουμε καλά τα λάχανα. Πάνω τους ρίχνουμε το 1/4 από τη γέμιση. Με ένα κουτάλι την ισιώνουμε φέρνοντάς τη να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Πάνω βάζουμε μια στρώση από φύλλα. Πάνω τους βάζουμε το 1/4 από τη γέμιση και πάλι ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Πάνω πάνω έχουμε κρατήσει 1-2 από τα μεγάλα φύλλα από το λάχανο και τα βάζουμε και αυτά. Φέρνουμε τις άκρες από το πανί και σφίγγουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια σφαίρα. Δένουμε καλά το πανί με το σπάγγο. Θέλουμε να είναι τεντωμένο καλά το πανί έτσι ώστε να μην χαλάσει το σχήμα κατά το βράσιμο.
Έχουμε μαι κατσαρόλα με βραστό νερό. Στον πάτο καλά είναι να βάλουμε μια σχαρούλα ή ένα παλιό πιάτο για να μην ακουμπά απευθείας η “μπάλα” μας στον πάτο της κατσαρόλας και καεί. Στο νερό προσθέτουμε τον δεύτερο κύβο με ζωμό κοτόπουλο και σιγοβράζουμε για 2 ώρες. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο φέτες από το “λαχανοντολμά” μας με το ζουμάκι του σαν σούπα ή φτιάχνουμε αυγολέμονο.

Υλικά για τη γέμιση για 6-8 άτομα

400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
400γρ. χοιρινό κιμά
1 λάχανο
3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
1 μάτσο μαϊντανό
1 μάτσο άνιθο
1 μάτσο μυρώνια
1 μάτσο κόλιανδρο
300γρ. ρύζι για πιλάφι
250γρ. κρασί λευκό
2 κύβους ζωμό κοτόπουλο
1 αυγό
Ένα μεγάλο κομμάτι πανί ή μια πετσέτα κουζίνας
λίγο σπάγγο

Πηγη: megatv

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *