Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΩΡΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε τέτοιο βαθμό που χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας των ανέργων, δήλωσαν ερευνητές. Ο Eran Shor, από το Πανεπιστήμιο McGill, εξέτασε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα 40 χρόνια σε 15 χώρες και αφορούσαν περίπου 20 εκατ. ανθρώπους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας κατά 1,63 φορές έχοντας ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εισόδημα, κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και υγεία. Συγκριτικά, το κάπνισμα 25 τσιγάρων την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός άντρα κατά 1,89 φορές, σύμφωνα με την έρευνα.

Όπως δήλωσε ο Shor, μέχρι τώρα μια από τις μεγάλες ερωτήσεις ήταν αν προϋπάρχουσες νόσοι, όπως διαβήτης ή καρδιολογικά προβλήματα ή συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, το ποτό ή η χρήση ουσιών, οδηγούν σε ανεργία και μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ωστόσο, η έρευνα ανακάλυψε ότι προηγούμενα προβλήματα υγείας δεν είχαν επίπτωση, που υποδεικνύει αιτιατή σχέση μεταξύ της ανεργίας και του κινδύνου θνησιμότητας. Φαίνεται πως πιθανόν οφείλεται στο ότι η ανεργία προκαλεί στρες και επηρεάζει αρνητικά το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο κάποιου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε φτωχότερη υγεία και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι ερευνητές συνιστούν προσπάθειες δημόσιας υγείας να στοχεύσουν ανέργους για περισσότερη εξέταση στο καρδιαγγειακό. Καταλήγουν ότι μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά για τους μηχανισμούς μέσω των οποίων προκύπτει ο συσχετισμός χρειάζονται περισσότερες δράσεις στην προληπτική εξέταση και παρεμβάσεις για τους ανέργους. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν προγράμματα ελέγχου του στρες με στόχο να εγκαταλείψουν οι άνεργοι τη συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα επιδόματα δεν εμπόδιζαν τις επιπτώσεις της ανεργίας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Social Science & Medicine».

 

Πηγή: iatronet