ΦΩΛΙΑ ΚΑΝΤΑΙΦΙΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξουμε τη βάση απλώνουμε καλά το κανταϊφι και το βάζουμε στον πάτο και τα πλάγια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 26 – 28 εκατοστά. Γύρω γύρω κάνουμε ένα στεφανάκι αν θέλουμε. Με τη βοήθεια ενός πινέλου στάζουμε το βούτυρο πάνω στο κανταϊφι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 17 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να πάρει όμορφο χρυσό χρώμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Χωρίς να ανακατέψουμε αφήνουμε το γάλα να κάψει και ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο το αυγό με τον κρόκο για να αφρατέψει, παίρνουμε λίγο από το μείγμα με το γάλα και το ανακατεύουμε με τα αυγά. Ξανά βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη και είναι έτοιμη η κρέμα μας αφού προσθέσουμε και 1 – 2 βανίλιες. Για τα μήλα τώρα καθαρίζουμε και κόβουμε στα 8 τα μήλα μας. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε πάνω τους αρκετή ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά μέχρι να κάψει και να βγάλει καπνό. Πετάμε μέσα τα μισά μήλα με όση ζάχαρη έχει κολλήσει πάνω τους. Δεν θέλουμε να τα γυρνάμε τακτικά γιατί θα βράσουν και δεν θα ψηθούν. Όταν έχουμε καραμελώσει καλά ρίχνουμε την μισή κρέμα. Θα βράσει και θα αφρίσει να το περιμένετε. Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι μέχρι να ενωθεί όλη η καραμέλα με την κρέμα και να πάρει ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, καθαρίζουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μήλα. Τέλος συναρμολογούμε το γλυκό μας.

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

150 γρ. κανταϊφι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

500 ml γάλα
1 αυγό
100 γρ. ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια

Για τα καραμελωμένα μήλα

4 – 5 ξυνόμηλα
2 βανίλιες ή κανέλα ή γαρύφαλλο
150 – 200 γρ. ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος