ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΜΕΤΩΝ

morningsicknessΠιστεύεις ότι κάνοντας εμετό αποβάλεις μόνο θερμίδες; Ο αυτοπροκαλούμενος εμετός χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία ή νευρική βουλιμία. Αν κι εσύ χρησιμοποιείς αυτή την τεχνική διάβασε την συνέχεια για να ενημερωθείς σχετικά με τις επιπτώσεις.

Η πρόκληση εμετού προκειμένου να αποβληθεί η τροφή που καταναλώθηκε έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό του στομάχου, του οισοφάγου και της στοματικής κοιλότητας. Το στομάχι μας περιέχει ένα ισχυρό οξύ που διασπά τις τροφές. Όταν αυτό το οξύ έρχεται σε επαφή με άλλα μέρη όπως ο οισοφάγος και η στοματική κοιλότητα (δόντια, ούλα κλπ) προκαλεί ερεθισμό, διάβρωση των ιστών και πληγές ή φλεγμονές. Με λίγα λόγια αισθάνεσαι πόνο και τσούξιμο στον οισοφάγο και τα ούλα και μακροχρόνια θα παρατηρήσεις διάβρωση των δοντιών. Ο ερεθισμός του οισοφάγου (που είναι ευαίσθητος σε αυτό το οξύ) είναι τόσο έντονος που μπορεί να προκληθεί έλκος ή και ρήξη (άνοιγμα πληγής). Επιπλέον μακροχρόνια σχηματίζονται στην περιοχή των αμυγδαλών θύλακες από υπολείμματα τροφής που εκτός του ότι είναι ενοχλητικοί μπορεί να δημιουργήσουν και μόλυνση.

Πολύ σημαντικές είναι επίσης και οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών. Η αποβολή της τροφής και των υγρών του στομάχου προκαλεί έντονη απώλεια καλίου και αυτό έχει ως συνέπεια καρδιακές αρρυθμίες, υπόταση, μερικές φορές και έμφραγμα. Μαζί με τους ηλεκτρολύτες αποβάλλεται και νερό με αποτέλεσμα να παρατηρείται αφυδάτωση, υπόταση και ζαλάδα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την υπογλυκαιμία (καθώς δεν έχει απορροφηθεί η γλυκόζη που δίνει ενέργεια στο σώμα) μπορεί να οδηγήσουν σε λιποθυμία και απώλεια των αισθήσεων, πολύ επικίνδυνο αν αναλογιστούμε ότι κάποιος λιποθυμώντας μπορεί να χτυπήσει άσχημα πέφτοντας κάτω.

Όμως και η προσπάθεια πρόκλησης του εμετού είναι επικίνδυνη. Έχει παρατηρηθεί κατάποση των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση του εμετού, αύξηση της πίεσης λόγω της υπερπροσπάθειας και λόγω αυτών σπάσιμο αγγείων, ακόμα και εγκεφαλικό.

Μακροχρόνια, η μη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεσαι για την σωστή λειτουργία του οργανισμού εξαντλεί τα αποθέματα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε οστεοπόρωση, αβιταμίνωση, ανάπτυξη ασθενειών και έντονη εξάντληση. Επιπλέον εμφανίζονται προβλήματα στην μνήμη, την προσοχή και την οργάνωση της σκέψης καθώς λείπουν όλα εκείνα τα συστατικά που βοηθούν την λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών οδηγεί ακόμα και σε αλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη και έλλειψη ενδιαφέροντος!

Και ακόμα κάτι σημαντικό. Το σώμα δεν χάνει κιλά με τον εμετό γιατί για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός χρειάζεται πλήθος θρεπτικών συστατικών, τα οποία του στερείς αποβάλλοντας την τροφή. Και τέλος, λόγω της έλλειψης των θρεπτικών συστατικών ο οργανισμός δεν καταλαβαίνει ότι χορταίνει κι έτσι μετά τον εμετό έρχεται η πείνα…και μετά το βουλιμικό επεισόδιο…και μετά ξανά ο εμετός…και ζεις σε έναν φαύλο κύκλο που δεν τελειώνει πουθενά.

Πηγη: diatrofi.gr