ΤΑ “ΟΠΛΑ” ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

5d05b7Κάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Επομένως, όπως το καλοκαίρι έχουμε ζουμερά φρούτα, πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, έτσι και το χειμώνα υπάρχουν τρόφιμα που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση «χειμερινών» προβλημάτων.

Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιώσεων, οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του χειµώνα. Ο αποτελεσµατικότερος τρόπος για πρόληψη και καταπολέµηση των φαινοµένων αυτών είναι η σωστή διατροφή. Πολλοί άνθρωποι, αγνοώντας ή αδιαφορώντας ή και παρουσιάζοντας δυσπιστία ως προς τα άµεσα αποτελέσµατα της κατανάλωσης των εποχιακών αγαθών, καταλήγουν στα φαρµακεία και στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τα οποία τους τοποθετούν σε έναν φαύλο κύκλο (ίωση -> αντιβιοτικά, αντιβιοτικά -> ίωση).

Είναι απαραίτητο να αντιληφθούµε τις άµεσες επιδράσεις της διατροφής στην υγεία µας. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού µας συστήµατος, και όχι µόνο, µπορεί να γίνει αντιληπτή από τις πρώτες κιόλας µέρες.

∆ιατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που παρέχει επαρκείς ποσότητες όλων των βιταµινών και των ιχνοστοιχείων, θα µπορούσε να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στις ιώσεις, θωρακίζοντας το αµυντικό µας σύστηµα.

Πιο αναλυτικά, τα αντιοξειδωτικά (βιταµίνη Ε, βιταµίνη Α και Βιταµίνη C) βοηθούν στο σχηµατισµό αντισωµάτων, των κυττάρων δηλαδή, που καταστρέφουν τους «εισβολείς». Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι επίσης τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, πέστροφα, σολοµός), αλλά και σε φιστίκια και σουσάµι και κάποια φυτικά έλαια (σησαµέλαιο).

Η φύση µας προσφέρει, την περίοδο του χειµώνα, τρόφιµα ιδιαίτερα πλούσια στα παραπάνω συστατικά. Έτσι λοιπόν, λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα κρεµµύδια, ο µαϊντανός, ο άνηθος, τα µαρούλια, τα κουκιά, και γενικά τα όσπρια, ο αρακάς, τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, το σέλινο, το σκόρδο και το πράσο, καθώς και χειµερινά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα µανταρίνια, τα αχλάδια, τα µήλα, αποτελούν τα πιο δυνατά όπλα µας στη µάχη µε τις ιώσεις.

∆ιαβάζοντας τα παραπάνω θα µπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι προτείνουµε µια διατροφή βασισµένη αποκλειστικά σε φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι κάτι ανακριβές, γιατί η διατροφή µας πρέπει να είναι ισορροπηµένη, τόσο θερµιδικά (να καλύπτει τις ενεργειακές µας ανάγκες) όσο και ποιοτικά. Άτοµα που βρίσκονται σε υποθρεψία ή ακολουθούν αυστηρά σχήµατα δίαιτας µε σκοπό το αδυνάτισµα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προσβολή από τους ιούς. Το ίδιο συµβαίνει και σε υπέρβαρα άτοµα και αυτό γιατί το υπερβάλλον λίπος συσχετίζεται άµεσα µε τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος.

Σε αυτό το σηµείο γίνετε φανερό τι ακριβώς εννοούµε µε τον όρο «ισορροπηµένη διατροφή».

Με άλλα λόγια το κρέας, τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, τα πλήρη δηµητριακά πρέπει να συµπεριλαµβάνονται στο καθηµερινό µας τραπέζι.

Αυτό συµβαίνει, γιατί το κρέας και τα όσπρια είναι πολύ πλούσιες πηγές ψευδαργύρου, ο οποίος έχει αντιοξειδωτική λειτουργία. Επίσης, τα γαλακτοκοµικά προϊόντα περιέχουν προβιοτικά που εφοδιάζουν τον οργανισµό µε ευεργετικά βακτηρίδια, τα οποία µπορούν να καταπολεµήσουν ακόµη και τον ίδιο τον ιό.

Επιπροσθέτως, η τακτική άσκηση, που µπορεί να είναι έστω και ένας περίπατος είκοσι λεπτών την ηµέρα, είναι το απαραίτητο συστατικό για κάθε «συνταγή» που έχει να κάνει µε τον οργανισµό. Λειτουργεί καταλυτικά σε συνδυασµό µε τη διατροφή για την προάσπιση της υγείας µας και της σωµατικής µας ευεξίας.

Κάποια απλά σηµεία για την κατανόηση των προαναφεροµένων:

  • Να έχουµε µία ισορροπηµένη διατροφή µε αρκετά φρούτα και λαχανικά καθηµερινά, τακτική κατανάλωση ψαριού και ελαιολάδου.
  • Να ασκούµαστε τουλάχιστον 3 φορές εβδοµαδιαίως.
  • Να πίνουµε αρκετό νερό και φυσικούς χυµούς.
  • Να ξεκουραζόµαστε επαρκώς. Καθηµερινός ύπνος 7-9 ώρες είναι αρκετός για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό µας σύστηµα.
  • Να µη ξεχνάµε την αξία των προϊόντων της κάθε εποχής και να µην καταφεύγουµε σε κατανάλωση τροφίµων που δεν έχουν παραχθεί µε φυσικό τρόπο. (π.χ. τοµάτα τον χειµώνα).

Και ας έχουµε στο µυαλό µας ότι µια βόλτα στη λαϊκή αγορά θα µπορούσε να φανεί πολύ πιο διασκεδαστική από µια βόλτα στο φαρµακείο της γειτονιάς. Χωρίς να θέλουµε να θίξουµε την αξία των φαρµάκων, σίγουρα είναι καλύτερο να λειτουργούµε προληπτικά παρά θεραπευτικά. Ας χρησιµοποιήσουµε, λοιπόν, τα όπλα της φύσης στη µάχη µε το χειµώνα και τα παρελκυόµενα του…

Πηγη: diatrofi.gr