ΤΑ ΔΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ: ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ Ή ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΝΟΧΩΝ;

timthumb.phpΤα δώρα που προσφέρονται από τους γονείς στα παιδιά είναι ένδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης, όμως πολλές φορές καταλήγουν να αποτελούν αντάλλαγμα για τους καλούς βαθμούς στο σχολείο ή εξαγορά των ενοχών που έχουν απέναντι στα παιδιά λόγω του περιορισμένου χρόνου που μπορούν να τους αφιερώσουν.

Τα πολλά δώρα μπερδεύουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι η ευτυχία τους εξαρτάται από την αφθονία των αγαθών και οι ‘καλοί’ γονείς να κρίνονται από την ποσότητα των δώρων. Τα παιδιά μπερδεύονται και τελικά αποφεύγουν όσους τους πλησιάζουν χωρίς τα πολυπόθητα δώρα. Πρέπει να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι τα δώρα έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα και δεν είναι απόδειξη αγάπης.

Οι χωρισμένοι γονείς προσφέρουν πολλά δώρα, κάνουν διπλές γιορτές στα παιδιά τους και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, εξυπηρετούν τον δικό τους εγωισμό και όχι το συμφέρον του παιδιού τους. Τα δώρα αποτελούν ένα ‘αίτημα αγάπης’ προς τα παιδιά με αποτέλεσμα τα παιδιά να ζητούν όλο και περισσότερα και καταντούν μικροί τύραννοι οι οποίοι δεν ικανοποιούνται ποτέ.

Πώς δεν κακομαθαίνει το παιδί με δώρα

  • Αποφεύγουμε να του προσφέρουμε πολλά δώρα
  • Δεν του προσφέρουμε δώρα που δεν έχει ζητήσει
  • Ρωτάμε τις επιθυμίες του χωρίς να τις πραγματοποιούμε αμέσως
  • Κάποιες επιθυμίες δεν τις πραγματοποιούμε καθόλου ώστε να μειώνεται ο εγωκεντρισμός του και η παιδική αυτοδυναμία.

Κριτήριο επιλογής δώρου

Συνήθως όταν το παιδί δέχεται πληθώρα δώρων κάποια τα ξεχνάει ή αδιαφορεί γι’ αυτά σε λίγο. Το κριτήριο επιλογής των δώρων πρέπει να είναι σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα ενδιαφέροντά του, και όχι σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες.

Τα χειρότερα παιχνίδια

Υπάρχουν κάποια παιχνίδια τα οποία είναι επικίνδυνα για την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού όσο δημοφιλή κι’ αν είναι. Τι είναι καλό να αποφεύγετε;

  • Ότι αλλοιώνει την ανθρώπινη μορφή, κάθε είδους τέρας που διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις και όπλα επειδή ωθεί το παιδί σε βίαιες συμπεριφορές.
  • Τα παιχνίδια με όπλα , όταν τα παιδιά τα ζητούν επίμονα προσπαθούμε να τα δελεάσουμε με κάτι άλλο, όπως νεροπίστολο ή τόξα με βεντούζες.
  • Τα παιχνίδια που διδάσκουν την καταστροφή και την κλοπή.
  • Η χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών πρέπει να είναι ελεγχόμενη όσον αφορά το χρόνο και το περιεχόμενο επειδή προκαλούν εθισμό.

Πηγη: iatronet.gr