ΤΟ ΚΑΘΙΣΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΥΓΕΙΑ

kopiraiting-e1318111899177Περισσότερες από 11 ώρες σε μια καρέκλα την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, είτε είμαστε φυσικά δραστήριοι το υπόλοιπο της ημέρας είτε όχι. Η σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Sydney κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή για το μισό της ημέρας έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συστάσεις για έναν πρωινό περίπατο ή για τις επισκέψεις στο γυμναστήριο εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, παράλληλα όμως είναι απαραίτητο να αποφεύγεται το παρατεταμένο καθισιό. «Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι στο σπίτι, στο γραφείο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται και να κινούνται περισσότερο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Hidde van der Ploeg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι λιγότερο σωματικά δραστήριοι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο χρόνο είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 3 χρόνια σε σύγκριση με τους δραστήριους που κάθονταν λιγότερο χρόνο. Επίσης, οι λιγότερο σωματικά δραστήριοι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο χρόνο είχαν κατά 1/3 αυξημένες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με τους λιγότερο δραστήριους, οι οποίοι όμως κάθονταν λιγότερες ώρες στη διάρκεια της ημέρας.

Εκτιμάται ότι ο μέσος ενήλικος περνάει το 90% του ελεύθερου χρόνου του καθισμένος σε μια καρέκλα, π.χ. μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή παίζοντας κάποιο βιντεοπαιχνίδι.

Πηγη: vita.gr