ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ SEX AND THE CITY ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

TT335317_2010_sex_and_the_city_2_023Χαρίζει το θελκτικό, κόκκινο χρώμα στο κοκτέιλ-σήμα κατατεθέν των κοριτσιών του Sex & The City. Ο λόγος για το Cosmopolitan και το βασικό συστατικό του, τον χυμό cranberries.

Και μάλλον μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή για το τρέντι γυναικείο κοκτέιλ, καθώς επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ταϊβάν υποστηρίζουν ότι ο περιβόητος χυμός από Cranberries μπορεί να προλάβει τις ουρολοιμώξειςκαι να είναι αποτελεσματικός για τις γυναίκες που υποφέρουν συχνά και επαναλαμβανόμενα από αυτές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Archives of Internal Medicine, οι ερευνητές επανεξέτασαν δέκα έρευνες για την επίδραση των cranberries που είναι ένα είδος μύρτιλου έναντι απουσίας θεραπείας, σε δείγμα 1.500 εθελοντών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χυμός Cranberries και άλλων προϊόντων που τα περιέχουν και πωλούνται κυρίως σε φαρμακεία, μπορούν να προλάβουν ορισμένες από τις μολύνσεις που προκαλεί το βακτήριο E.coli.

Ο χυμός των Cranberries περιέχει μια ουσία που μπορεί να εμποδίσει συγκεκριμένα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Το βακτήριο Ε.coli για παράδειγμα προκαλεί άνω του 80% του συνόλου των ουρολοιμώξεων.

Διευκρινίζουν πάντως ότι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο για να αποκομίσει το όφελος (δύο ποτήρια καθημερινά για μήνες ή χρόνια), μπορεί να μην είναι εφικτή. Και επιπλέον να μην είναι αποτελεσματική μέθοδος προστασίας για όλους.

Αν και θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος το ζήτημα προκειμένου να καθοριστεί η άριστη δόση, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντι-συγκολλητική δραστηριότητα του στα βακτήρια της ουροδόχου κύστης διαρκεί για περίπου οκτώ ώρες μετά την λοίμωξη, άρα μερικές δόσεις την ημέρα είναι αρκετές.

Σε μια από τις δέκα έρευνες που επανεξετάστηκαν, οι ερευνητές είχαν μελετήσει τη δοσολογία και είχαν αποφασίσει να την μειώσουν, επειδή πολλές γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στο δείγμα δεν μπορούσαν να πιουν τρία ποτήρια χυμού την ημέρα.

Ανεξαρτήτως της ανασκόπησης, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας ουρολοίμωξης είναι η κατανάλωση πολλών υγρών, ενώ ενδεχομένως να είναι αναγκαία και η λήψη αντιβιοτικών.

Άλλο cranberries, άλλο κράνα…

 Κι επειδή οι περισσότεροι μπερδεύουν τα cranberries με τα κράνα, είναι ευκαιρία να κάνουμε την απαραίτητη διευκρίνιση.

Τα cranberries είναι καρποί ενός θάμνου που συναντάται κυρίως στην βόρεια Ευρώπη και την βόρεια Αμερική και είναι ένα είδος μύρτιλου. Όπως είδαμε και στην τελευταία μελέτη είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Τα ελληνικά κράνα είναι οι καρποί του δέντρου κρανιά, γίνονται επίσης χυμός, μαρμελάδα και λικέρ. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, γνωστές ήδη από την εποχή του Ομήρου, χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος και της δυσπεψίας.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει υψηλή περιεκτικότητα των κράνων σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, σε βιταμίνη C (103 mg/100 g), υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (48-73 mg/100g (περισσότερο από τις φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες.

Πηγη: healthpress.gr