ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΓΛΥΚΑ;

sokolata_glyko-psygeiouΕίναι αρκετές οι φορές που κατά τη διάρκεια της μέρας και ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες αναζητάμε κάτι να φάμε ή να πιούμε για ενέργεια και αναζωογόνηση. Συνήθως καταφεύγουμε σε κάτι γλυκό θεωρώντας ότι η  παρόρμηση αυτή υποκινείται από την πτώση του σακχάρου στο αίμα, λέγοντας «έπαθα υπογλυκαιμία» ή «έχω μια λιγούρα».

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα και κάποιοι άνθρωποι έχουν υπερβολική αδυναμία στα γλυκά;
Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα των γευμάτων μας πολλές φορές επηρεάζει και το αν θα ζητήσουμε γλυκό ή όχι. Οι άνθρωποι που τρώνε λίγα (και μεγάλα) γεύματα μέσα στην ημέρα αφήνοντας τον οργανισμό τους νηστικό για περισσότερες από 3-4 ώρες είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν ατονία από έλλειψη ενέργειας και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που μεταφράζεται συχνά ως έντονη επιθυμία για γλυκό. Σε αυτήν την περίπτωση και ένα μικρό κομμάτι γλυκό αρκεί για να ανεβάσει το σάκχαρο και να δώσει ενέργεια. Επίσης, οι απλοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, χυμοί, αναψυκτικά, κλπ) ειδικά αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες στο γεύμα έχουν την ιδιότητα να ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, κατόπιν προκαλείται αντιδραστικά μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης και γρήγορη απομάκρυνση του σακχάρου οπότε εμφανίζεται η αίσθηση «υπογλυκαιμίας» ή πείνας μέσα σε 1-2 ώρες από το γεύμα. Βέβαια, όταν κάποιος αναζητήσει έντονα γλυκό αμέσως μετά το φαγητό αυτό δεν  μπορεί να οφείλεται σε υπογλυκαιμία καθώς μόλις καταναλώθηκε τροφή. Αυτή η διάθεση πιθανά να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους ή σε μια γλυκιά συνήθεια.
Επειδή τα γλυκά αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης που είναι η ορμόνη που βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση και ευεξία, πολλές φορές αναζητάμε γλυκό για να ανέβουμε ψυχολογικά. Συνήθως αυτό συμβαίνει ως αντίδραση σε κάποιο αρνητικό συναίσθημα ή κατάσταση που βιώνουμε. Τέτοια αρνητικά συναισθήματα που μας οδηγούν στην αναζήτηση μίας γλυκιάς ευχαρίστησης είναι η θλίψη, η στενοχώρια, το άγχος και η ανία. Έχοντας ταυτίσει το γλυκό με κάποιο ευχάριστο συναίσθημα είναι φορές που στο τέλος μιας κουραστικής μέρας το αναζητάμε ως επιβράβευση (π.χ. ας φάω γλυκό γιατί μου αξίζει ή ας φάω γιατί είχα μια κακή μέρα) ή ως κάλυψη κάποιου συναισθηματικού μας κενού. Βέβαια, στις παραπάνω περιπτώσεις η απόλαυση και η χαρά που παίρνουμε από την κατανάλωση γλυκού είναι παροδική και μετά συνήθως αισθανόμαστε ακόμα χειρότερα καθώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ενώ προστέθηκαν και τύψεις από την πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μας ρίχνει ακόμα περισσότερο.
Επίσης, η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό οδηγεί πολλά άτομα στην κατανάλωση γλυκών προκειμένου να πάρουν γρήγορα ενέργεια.
Τέλος, πολλές γυναίκες νιώθουν έντονη επιθυμία για γλυκό και ιδιαίτερα για σοκολάτα τις ημέρες πριν από τον κύκλο της περιόδου (προ-εμμηνορυσιακό σύνδρομο). Αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με πολλά φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, πολλά μικρογεύματα για συνεχή παροχή ενέργειας και λιγότερη καφεΐνη.

Πώς μπορώ να μειώσω τα γλυκά;
Καταρχήν, καλό είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στη διάρκεια της μέρας και να κάνουμε  πολλά και μικρά γεύματα προκειμένου να υπάρχει συνεχής παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Επίσης, να αντικαταστήσουμε τα επεξεργασμένα δημητριακά και ζυμαρικά με ολικής αλέσεως τα οποία καθυστερούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και το διατηρούν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερη ώρα (π.χ. ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ψωμί ή φρυγανιές, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως). Τα φρούτα και κάποια λαχανικά που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. μπανάνα, καρπούζι, καρότο, πατάτα, αποξηραμένα φρούτα, μάνγκο, ανανάς κλπ) αποτελούν πολύ καλή λύση για ικανοποίηση της επιθυμίας για γλυκό.
Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσουμε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο (είτε μονοι είτε με την παρακολούθηση του διαιτολόγου μας) καταγράφοντας τι φάγαμε, πότε φάγαμε γλυκό, σκέψεις και συναισθήματα πριν και μετά την κατανάλωσή του και να παρατηρήσουμε αν μας οδήγησαν σε αυτό ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, η στενοχώρια ή ακόμα και κάποιες αρνητικές σκέψεις που κάναμε. Αν παρατηρηθεί όντως συσχέτιση της κατανάλωσης γλυκών με συναισθήματα τότε καλό είναι να συζητηθεί το θέμα με κάποιο ψυχολόγο για να βρεθεί άλλη διέξοδος και τρόποι εκτόνωσης των συναισθημάτων μας.
Βέβαια, τα γλυκά γνωρίζουμε ότι έχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, παρόλα αυτά δε θα πρέπει να τα ενοχοποιήσουμε ότι είναι τα μόνα που ευθύνονται για τα παραπανίσια κιλά που κάποιοι έχουν. Η απαγόρευση και οι ενοχές πολλές φορές μας οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κατανάλωσή τους. Γι΄αυτό μπορούμε να απολαύσουμε ένα μικρό γλυκάκι ακόμα και στο καθημερινό μας πρόγραμμα χωρίς να μας προσδώσει πολλες θερμίδες ή να βλάψει την υγεία μας, αρκεί και αυτό να είναι σε πολύ μικρή ποσότητα. Τέτοια παραδείγματα γλυκών είναι η μαύρη σοκολάτα, το παστέλι, το μέλι και τα γλυκά κουταλιού, το παγωτό σορμπέ ή 0%, το λουκούμι, το ζελέ φρούτων και οι μπάρες δημητριακών.

Πηγη: neaegialias