ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ!

What-Is-Causing-Your-Childs-Teeth-To-StainΜπορώ να εξασφαλίσω στο παιδί μου ένα γερό και υγιές στόμα!!

Φροντίζω ώστε η διατροφή του παιδιού μου να είναι ισορροπημένη. Αποφεύγω τα γλυκά και τα ανθυγιεινά σνάκς  ανάμεσα στα γεύματα.  Εξαφανίζω από τα ντουλάπια της κουζίνας  μπισκότα, κρουασάν και ανθυγιεινά σνακς.  Έχω πάντα έτοιμα σε πρώτη ζήτηση φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς (ανάλατους), αυγά, σάντουιτς  με λαχανικά, εάν το παιδί μου πεινάσει στο μεσοδιάστημα μεταξύ των κυρίων γευμάτων.

Απλές οδηγίες για καλύτερη στοματική υγεία του παιδιού

Έλεγχος ισορροπημένης διατροφής

Αποφυγή συχνής χρήσης τροφών με ζάχαρη

Βούρτσισμα με φθοριούχο παιδική οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα

Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο

Πρόληψη του  οδοντικού τραύματος

 Δύο φορές την ημέρα, τη μία το βράδυ βουρτσίζω τα δόντια του παιδιού μου με μια μικρή ποσότητα  φθοριούχου παιδικής οδοντόκρεμα (ποσότητα σαν ένα μπιζέλι). Κάνω την  εμπειρία του βουρτσίσματος «παιχνίδι».

Ζητώ από το παιδί μου να βουρτσίσει τα δόντια μου  και μετά βουρτσίζω εγώ τα δικά του. Ρωτώ μετά το βούρτσισμα, πως νιώθει το στόμα του. Αν είναι δροσερό και ευχάριστο,  αν τα δοντάκια του νιώθουν ευχαριστημένα.

Δύο φορές το χρόνο επισκέπτομαι με το παιδί μου τον οδοντίατρο να ελέγξει την κατάσταση των δοντιών του, να  του κάνει καθαρισμό,  τοπική εφαρμογή φθορίου για να δυναμώσουν τα δόντια και  να του υπενθυμίσει  όσα
του έχει διδάξει για τη στοματική υγεία, έτσι ώστε να γίνουν μία  θετική συνήθεια, που θα το μεταμορφώσει σε ένα υγιή ενήλικα.

Προλαμβάνω τον οδοντικό τραυματισμό του παιδιού μου.

Φροντίζω να ζει και να κινείται σε περιβάλλον που εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας.

Ελέγχω το σπίτι, το σχολείο, τους χώρους άθλησης και παιχνιδιού και εφαρμόζω τα ανάλογα μέτρα πρόληψης, ενημερώνοντας και διδάσκοντας το παιδί μου.

Χρησιμοποιώ τον ανάλογο εξοπλισμό (χρήση κράνους όταν κάνει ποδήλατο, χρήση ζώνης όταν μετακινείται με το αυτοκίνητο κλπ).

Εάν υπάρξει οδοντικός τραυματισμός πηγαίνω το παιδί μου στον οδοντίατρο, για να  αξιολογήσει την κατάσταση.