Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Εκτέλεση

Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό και πολύ όμορφο έθιμο που αξίζει να το θυμόμαστε και να το κάνουμε με τα παιδιά μας κάθε χρόνο. Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε και να την χρωματίσουμε σε ένα χαρτόνι και να την κόψουμε ή μπορούμε να φτιάξουμε μια “πλαστελίνη” από ζυμάρι και να παίξουμε με τα παιδιά φτιάχνοντάς τη.
Μερικές πληροφορίες…Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα ημερολόγιο. Μετράει τις μέρες μέχρι το Πάσχα. Έχει 7 πόδια γιατί είναι 7 Σάββατα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο και κάθε Σάββατο κόβουμε από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι που το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο σε κάποιες περιοχές το κρύβουν σε ένα ξερό σύκο και όποιος το βρει του φέρνει γούρι.
Η Σαρακοστή δεν έχει σαράντα μέρες όπως νομίζουμε μιας και το όνομά της το παίρνει από τις σαράντα μέρες που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο μετά τη βάπτισή του. Οι μέρες της σαρακοστής μαζί με την μεγάλη εβδομάδα είναι 49(7×7). Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει. Επίσης τα χέρια της είναι πλεγμένα το ένα με το άλλο γιατί είναι σε στάση προσευχής. Έχει και ένα σταυρό πάνω της κάπου. Εδώ την φτιάχνουμε με αλατόρυζο, ένα ωραίο υλικό που επειδή έχει πάρα πολύ αλάτι δεν χαλάει για πάρα πολύ καιρό. Έχει τις ιδιότητες του πηλού ή της πλαστελίνης. Οι αναλογίες είναι 1:3:1 (αλάτι:αλεύρι:νερό). Εύκολη ζύμη για να φτιαχτεί, μπορεί να θέλει και λίγο ακόμα νερό που το προσθέτουμε λίγο λίγο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-30 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να “ψηθεί”.

Υλικά

3 κουπές
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
μπαχαρικά για διακόσμηση όπως γαρύφαλλο ή μαχλέπι

Πηγη: megatv