ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Kid-Drinking-Water-630x419Η αξία της σωστής ενυδάτωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις ηλικίες. Τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται το νερό όχι μόνο για να αποκαταστήσουν αυτό που φυσιολογικά αποβάλλεται καθημερινά μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων, αλλά και για την ανάπτυξή τους. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά αποτελούν μία ομάδα ιδιαίτερα επιρρεπή στην αφυδάτωση, καθώς αδυνατούν να φροντίσουν από μόνα τους τον εαυτό τους και δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του σώματός τους με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι ενήλικες. Στις μικρές αυτές ηλικίες, μάλιστα, συναντάμε συχνότερα επεισόδια όπως οι εμετοί και οι διάρροιες, καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους σε υγρά.

Οι ανάγκες για πρόσληψη υγρών δεν διαφέρουν ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά, με μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ηλικίας 2 έως 3 ετών χρειάζονται περίπου 1,3 L υγρών την ημέρα, ενώ από 4 έως 8 ετών οι ανάγκες τους αυξάνονται ελαφρώς και φτάνουν τα 1,6 L ανά ημέρα. Θυμηθείτε ότι πέρα από το πόσιμο νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή, στην κάλυψη των αναγκών σε υγρά συνεισφέρουν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, και οι χυμοί, καθώς και πολλά τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό όπως οι σούπες, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι.

Φροντίστε λοιπόν, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες που έρχονται, να ‘ανεφοδιάζετε’ συνεχώς το σώμα των παιδιών σας με υγρά προσφέροντάς τους είτε πόσιμο νερό είτε μία ποικιλία δροσερών ροφημάτων. Οι συσκευασμένοι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να αποτελέσουν μία ιδιαίτερα ‘έξυπνη’ και πρακτική επιλογή που χωράει στη σχολική τους τσάντα και όχι μόνο θα ενυδατώσει τους μικρούς μας φίλους, αλλά θα τους εφοδιάσει με πολύτιμες βιταμίνες και θα τους δώσει ενέργεια από τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων για να αντεπεξέλθουν στις απαιτητικές τους δραστηριότητες. Ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα σε συνδυασμό με μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων είναι μία ακόμη επιλογή σνακ που θα καλύψει μέρος των αναγκών τους σε υγρά και θρεπτικά συστατικά, ενώ οι σούπες αποτελούν εξαιρετική ‘πηγή’ ενυδάτωσης, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους ασθενείας !

Πηγη: iatronet.gr