ΛΑΙΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΨΕΓΑΔΙΑ

20130305092603574Το πρόσωπο είναι το καλομαθημένο παιδί μας: παίρνει τις πιο εξελιγμένες κρέμες αντιγήρανσης, το προστατεύουμε με ειδικά προϊόντα για θρέψη και ενυδάτωση, του προσφέρουμε απαραίτητα καθαρισμό πρωί και βράδυ. Σε αντίθεση, ο παραμελημένος λαιμός αν είναι τυχερός μπορεί να δεχτεί ένα χάδι καθώς απλώνουμε την κρέμα σώματος ή ένα ψέκασμα από το αγαπημένο μας άρωμα.

«Μπορεί η επιδερμίδα του προσώπου να μαρτυρά τις περισσότερες φορές την ηλικία μιας γυναίκας, εξίσου προδοτική όμως είναι και η περιοχή του λαιμού η οποία γερνάει γρηγορότερα και δυσκολεύεται να σβήσει τα σημάδια του χρόνου γιατί το δέρμα που την περιβάλλει έχει διαφορετικές ανάγκες», εξηγεί η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος της L’ Oréal Paris.

«Με λιγότερους σμηγματογόνους αδένες και μικρότερη κυτταρική πυκνότητα σε σχέση μ’ εκείνη του προσώπου, η επιδερμίδα που καλύπτει την περιοχή του λαιμού χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα», λέει η ειδικός. Το αμυντικό στρώμα της είναι περισσότερο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο και εκτεθειμένο στην επιθετική δράση των εξωτερικών παραγόντων, όπως ηλιακών ακτίνων, ρύπανσης και κρύου. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι επιρρεπής στην ξηρότητα, στη χαλάρωση, στις ρυτίδες και στις δυσχρωμίες. Χάρη όμως στις εξελίξεις στο χώρο της ομορφιάς, τώρα με τη σωστή πρόληψη και φροντίδα μπορούμε να διατηρήσουμε τη νεανικότητα της επιδερμίδας και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης.

Το πρόβλημα: Οριζόντιες ρυτίδες

«Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στις οποίες υποβάλλεται καθημερινά η περιοχή του λαιμού, η συνεχής τριβή με τα υφάσματα και ο τρόπος που κοιμόμαστε σταδιακά δημιουργούν λεπτές γραμμές κατά πλάτος του λαιμού που γίνονται πιο έντονες και βαθιές με το πέρασμα του χρόνου», λέει η δερματολόγος. «Πρόκειται για ρυτίδες που προκαλούνται καθαρά από την έντονη κινητικότητα και οι οποίες μπορούν να παρομοιαστούν με τις αντίστοιχες ρυτίδες έκφρασης του προσώπου».

Η λύση: Εκτός από τις αντηλιακές κρέμες αλλά και τις συνθέσεις που περιέχουν ρετινόλη ή υαλουρονικό οξύ, τα σέρουμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην περιοχή του λαιμού σε συνδυασμό με μια ειδική κρέμα συντελούν σημαντικά στην απάλυνση του βάθους των ρυτίδων. Επιπλέον, προσέχουμε τη στάση του σώματός μας αποφεύγοντας να είμαστε με σκυφτή πλάτη ή με κυρτούς ώμους που ευνοούν τη δημιουργία ρυτίδων.

Στο ιατρείο: Εφαρμόζονται μεσοθεραπείες ή θεραπείες με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ρυτίδων) οι οποίες ολοκληρώνονται σε 4-6 επισκέψεις και το κόστος τους ξεκινάει από €100 ανά συνεδρία.

Το πρόβλημα: Χαλάρωση

Σε αντίθεση με το δέρμα του προσώπου που στηρίζεται σε οστά, ο λαιμός βασίζεται σε ένα ζεύγος μυών, το μυώδες πλάτυσμα. «Πρόκειται για ένα μυ που “τραβάει” το περίγραμμα του λαιμού προς τα κάτω δημιουργώντας σε κάποιες γυναίκες χαλάρωση η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή με τη σύσπασή του», εξηγεί η δερματολόγος. «Επιπλέον, η χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού οφείλεται στο πολύ λεπτό δέρμα που εύκολα χάνει τη συνοχή του λόγω απώλειας του κολλαγόνου».

Η λύση: Για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της απώλειας σφρίγους, η οποία σύμφωνα με τη δερματολόγο «συμπίπτει και με την εποχή της εμμηνόπαυσης», επιλέγουμε καλλυντικά με φυτοοιστρογόνα και αντιοξειδωτικά συστατικά και κρέμες που απευθύνονται σε ώριμες ηλικίες οι οποίες καταπολεμούν τη χαλάρωση και συμβάλλουν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Στο ιατρείο: Η αποκατάσταση της χαλάρωσης γίνεται με διέγερση της ενδογενούς παραγωγής κολλαγόνου με λέιζερ ή συστήματα φωτός ΒΒL. Απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες και συνήθως τα αποτελέσματα είναι ορατά 1 με 1,5 μήνα μετά. Οι θεραπείες ολοκληρώνονται ανάλογα με το πρόβλημα σε 2-3 επισκέψεις και οι τιμές ξεκινούν από €200 ανά συνεδρία.

Το πρόβλημα: Ξηρότητα

Εκτός από την αφυδάτωση που δημιουργείται λόγω περιορισμένου αριθμού σμηγματογόνων αδένων στην περιοχή, ένας από τους λόγους που η επιδερμίδα του λαιμού λεπταίνει και γίνεται τραχιά είναι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες συχνά βρίσκουν την εν λόγω περιοχή μη προστατευμένη από κάποιο αντηλιακό προϊόν.

Η λύση: Για ενισχυμένη αντιμετώπιση της ξηρότητας επιλέγουμε πλούσιες κρέμες με ενυδατικές συνθέσεις, όπως το υαλουρονικό οξύ, οι οποίες αναπληρώνουν τα επίπεδα υγρασίας και κάνουμε συστηματική χρήση αντηλιακής κρέμας.

Στο ιατρείο: Αντιμετωπίζεται με ενέσιμη ενυδάτωση με θεραπείες υαλουρονικού οξέος. Το κόστος ξεκινάει από €100 ανά συνεδρία και χρειάζονται 4-6 επισκέψεις.

Το πρόβλημα: Δυσχρωμίες

Σύμφωνα με τη δερματολόγο κ. Μουσάτου, «η διαφορά με τις δυσχρωμίες του προσώπου είναι ότι εμφανίζονται αργότερα και ποτέ με τη μορφή μελάσματος. Υπάρχουν όμως ορισμένοι λεκέδες που παρουσιάζονται στο λαιμό και σχετίζονται με το ποικιλόδερμο civatte. Πρόκειται για την περίπτωση δυσχρωμιών που έχουν σχέση με τη χρόνια χρήση αρωμάτων, τα οποία περιέχουν αιθέρια έλαια και οινόπνευμα, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο. Παρουσιάζονται σαν δικτυωτή μελάγχρωση δεξιά και αριστερά του λαιμού».

Η λύση: Η αντιμετώπιση της ανομοιομορφίας χρώματος αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Για να προλάβουμε τη δημιουργία δυσχρωμιών χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθημερινά και αποφεύγουμε να βγαίνουμε στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή του αρώματος.

Στο ιατρείο: Οι μελαγχρωματικές ατέλειες αντιμετωπίζονται με ειδικές θεραπείες ανάλογα με την περίπτωση.

Πηγη: tovima.gr