ΦΙΛΕΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ

Bakaliaros-tiganitos-me-kourkoutiΥλικά:

2 φιλέτα παστού ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου 800 γρ. περίπου
200 γρ.ψωμί
3 σκελίδες σκόρδου
150 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 μικρό ματσάκι φρέσκου βασιλικού
40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 λεμόνι
ξύδι μπαλσάμικο
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο,ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,ψιλοκομμένο
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C. Ραντίζουμε ένα μεγάλο πυρέξ με ελαιόλαδο (μέγεθος που να χωράει άνετα τα φιλέτα). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην επιφάνεια του πυρέξ και πάνω σ’αυτήν τοποθετούμε τα φιλέτα (αν έχουν πέτσα, με αυτήν προς τα κάτω).  Τοποθετούμε στο φούρνο σε χαμηλή θέση για να μην αρπάξει. Μαδάμε το ψωμί σε ψίχουλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε τις 2 σκελίδες σκόρδου και 1 κ.σ ελαιόλαδο. Αλέθουμε για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα και στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα μπολ. Στο μπλέντερ τοποθετούμε τις λιαστές ντομάτες με λίγο από το λάδι τους και την τελευταία σκελίδα σκόρδου, την παρμεζάνα, το βασιλικό και 1 κ.γ ξύδι μπαλσάμικο. Στύβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε σ’ αυτά το χυμό και το ξύσμα του. Αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα.
Βγάζουμε το ψάρι από το φούρνο και απλώνουμε στην επιφάνεια του τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τοποθετούμε ξανά στο φούρνο, στο κανονικό ράφι και ψήνουμε για 15 -20 λεπτά.

Πηγη: athinorama.gr