ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

DSC08279aΚΟΤΣΙΔΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
( για 8-10 άτομα)

ΥΛΙΚΑ
325 γραμμ. + 3 κουτ. σούπ. αλεύρι
100 γραμμ. ζάχαρη άσπρη
15 γραμμ. μαγιά μπίρας (από το φούρνο)
15 γραμμ. σε σιρόπι φλούδα πορτοκαλιού
1 κουτ. σουπ. εσάνς αμυγδάλου
2 αβγά χτυπημένα
4 κόκκινα αβγά
1 ασπράδι
8 κουτ. σούπ. γάλα
2 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπ. χοντρή κρυσταλλιζέ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Διαλύετε τη μαγιά μπίρας σε 2-3 κουτ. σούπ. χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα 3 κουτ. σούπ. από το αλεύρι. Φτιάχνετε το μείγμα σε μπάλα. Τη χαράζετε σταυρωτά, την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ώσπου ο σταυρός σχεδόν να σβήσει.
  • Μέσα σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε το υπόλοιπο γάλα, την εσάνς αμυγδάλου, το λάδι, τα 2 αβγά και το αλάτι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, έπειτα 325 γραμμ. από το αλεύρι και τη μαγιά. Τοποθετείτε τη ζύμη πάνω σε έναν αλευρωμένο δίσκο και τη ζυμώνετε επί 10 λεπτά.
  • Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και τη διπλώνετε αρκετές φορές σε μπάλα, «κλείνοντας» αέρα μέσα στις δίπλες της. Τη χτυπάτε πολλές φορές πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια και επαναλαμβάνετε. Η ζύμη αποκτά έτσι σιγά σιγά ελαστικότητα και δεν κολλά.
  • Ξαναβάζετε τη ζύμη μέσα στο μπολ, τη σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνετε επί 3 ώρες σε ζεστό μέρος – θα τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Τη σηκώνετε και τη χτυπάτε και πάλι επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τη ζυμώνετε επί 1 επιπλέον λεπτό, προσθέτοντας το πορτοκάλι. Τη χωρίζετε σε 4 μπαλίτσες: 1 των 80 γραμμ. και οι υπόλοιπες 3 των 220 περίπου γραμμ.
  • Ανοίγετε τις 3 μεγάλες μπάλες σε 3 κορδόνια, μήκους 50 εκ., και πάνω σε ένα αλευρωμένο ταψάκι τα πλέκετε κοτσίδα. Ενώνετε τα άκρα ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος με μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο. Τον αφήνετε να φουσκώσει τόσο, ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Κάνετε πιο έντονη την πλέξη της κοτσίδας με ένα μαχαίρι. Εάν χρειάζεται, μεγαλώνετε ελαφρά την τρύπα στο κέντρο τραβώντας τη ζύμη προς τα έξω.
  • Τοποθετείτε τα αβγά όπου σας αρέσει. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε λωρίδες και τις σταυρώνετε πάνω από τα αβγά. Αλείφετε όλη την κοτσίδα με το ασπράδι. Την πασπαλίζετε με τη χοντρή ζάχαρη. Την ψήνετε επί 25-30 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Την αφήνετε να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα. Πριν τη σερβίρετε τοποθετήστε στην τρύπα του κέντρου ένα μπουκέτο γεράνια.

Πηγη: belife.gr