ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΜΥΕΣ

purpleΟι μύες είναι οι μηχανές που κινούν κάθε τμήμα του σώματός μας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να μιλήσετε, να αναπνεύσετε, να φάτε ή να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε τους μυς σας.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

Όλοι οι μύες προκαλούν κινήσεις με τον ίδιο τρόπο. Μειώνοντας το μήκος τους, τραβούν τον κάθε τένοντα ή την κάθε σύνδεση, που με τη σειρά τους κινούν τα οστά. Για παράδειγμα, όταν ο δικέφαλος –που είναι στο πρόσθιο τμήμα του άνω βραχίονα– συσπάται, το αντιβράχιο φέρεται προς το σώμα.

Με τη σωστή άσκηση βελτιώνετε:

  • Την ικανότητα των μυών να αποθηκεύουν και να μεταβάλουν μυϊκά υλικά καύσεως.
  • Την ικανότητα του οργανισμού να παραδίδει οξυγόνο στους μυς. Οι μύες χρειάζονται οξυγόνο για να κάψουν τα μυϊκά υλικά επαρκώς και να έχουν επαρκή μεταβολισμό.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΤΟΧΗΣ

Οι τροφές περιέχουν στοιχεία τα οποία διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες: α) πρωτεΐνες, β) λιπαρά, γ) υδατάνθρακες.
Ο οργανισμός αποθηκεύει υδατάνθρακες στους μυς και το ήπαρ με τη μορφή γλυκογόνου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης (ή προπόνησης) ο μυς δεν μπορεί να πάρει αρκετή ενέργεια παραγωγής από τα στοιχεία των τροφών, ώστε να αντικαταστήσει την ενέργεια που έκαψε. Αυτό σημαίνει ότι, όταν αρχίσει ένας αγώνας, όσο μεγαλύτερο ποσό γλυκογόνου είναι αποθηκευμένο στους μυς, τόσο μεγαλύτερη αντοχή θα έχετε.

Τι συμβαίνει όταν τρέχετε και οι μύες στερούνται γλυκογόνου; Αυτό σημαίνει ότι ο μυς σας θα αρχίσει να αποσυντονίζεται και να καταστρέφεται. Επίσης, βάζοντας τεράστιες δυνάμεις μπορείτε να συνεχίσετε και ο μυς θα αρχίσει να καίει λιπαρά, σάκχαρο και στο τέλος πρωτεΐνες, δηλαδή τους ίδιους τους ιστούς του. Όταν συμβαίνει αυτό, κάθε κίνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΥΩΝ

Το σύνολο των ασκήσεων το οποίο πρέπει να κάνετε για να εξαντλήσετε το γλυκογόνο στους μυς σας ποικίλλει και εξαρτάται από το επίπεδο προπόνησής σας. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να εξαντληθούν οι μύες ποικίλλει τόσο, ώστε το ίδιο άτομο μπορεί να έχει διαφορετικούς χρόνους εξάντλησης σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Μπορείτε να αποκτήσετε δυνατούς μυς με το να σηκώνετε βάρη, αλλά το παραδοσιακό πρόγραμμα της άρσης βαρών δεν είναι πάντα η λύση. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε τους μυς σας με τον ίδιο τρόπο, όπως τους χρησιμοποιείτε όταν αγωνίζεστε.

Πηγη: belife.gr