ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
Μειωμένες κατά 27% οι πιθανότητες θανάτου κυρίως στους ηλικιωμένους
Αν και η διατροφή με ψάρια εδώ και χρόνια θεωρείται σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η νέα μελέτη αναδεικνύει την ειδικότερη σημασία των λιπαρών οξέων για την μείωση της θνησιμότητας γενικότερα και της καρδιαγγειακής υγείας ειδικότερα, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως το ψάρι, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν γενικότερα τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία περίπου 2.700 ανθρώπων άνω των 65 ετών για μια περίοδο 16 ετών. Κάνοντας τακτικές αιμοληψίες, οι επιστήμονες κατέγραφαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 στο αίμα, σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων.
Όπως έδειξε η ανάλυση, ειδικότερα ένα από τα ωμέγα-3 οξέα, το DHA, είναι αυτό που φαίνεται να μειώνει περισσότερο από τα άλλα (κατά 40% έως 45%) τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ ένα άλλο από τα οξέα, το DPA, μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό. Τέλος, το οξύ EPA μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος. Συνολικά, οι ηλικιωμένοι της μελέτης που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών παραπάνω ωμέγα-3 οξέων, αντιμετώπιζαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση λιπαρού ψαριού δύο φορές την εβδομάδα.
Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ