“ΥΠΟΠΤΗ” ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΧΑΜΗΛΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

open-uri20120818-18089-13ors2dΟι ορμονικές αλλαγές μπορεί να αποτελέσουν προγνωστικό παράγοντα για τη νόσο

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να υποδηλώνουν μελλοντική ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές. Η διαπίστωσή τους βασίστηκε σε έρευνα η οποία ξεκίνησε το 1974 και στην οποία πήραν μέρος πάνω από 33.000 άτομα τα οποία είχαν γεννηθεί μεταξύ 1921 και 1949.Συνυπολογίζοντας άλλους δύο παράγοντες, το δείκτη μάζας σώματος και το κάπνισμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 3 στους 4 άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, ήταν περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Επιπλέον, αυτοί οι άνδρες είχαν υψηλά επίπεδα της FSH – μια χημική ουσία που επηρεάζει τη σεξουαλική ωριμότητα και την αναπαραγωγή – πριν τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι και αυτό είναι αποτέλεσμα μειωμένης παραγωγής τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν, λοιπόν, ότι και οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να αποτελέσουν προγνωστικό παράγοντα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς επίσης και ότι το μέγεθος αυτών των ορμονικών αλλαγών μπορεί να προσδιορίσει τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που θα έχει η νόσος όταν εκδηλωθεί.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η τεστοστερόνη μπορεί να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλοι παράγοντες που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, είναι οι εξής:

– κάπνισμα
– παχυσαρκία
– διαβήτης

Πηγή: healthpress.gr