ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ

article_9814Χρησιμοποιούν θεραπευτικές ουσίες για να καταπολεμήσουν μολύνσεις

Η χρήση θεραπευτικών ουσιών από τη φύση, δεν είναι προνόμιο των ανθρώπων! Αμερικάνοι ερευνητές ανακοίνωσαν πως διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των ζώων που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες από τη φύση για να καταπολεμήσουν μολύνσεις και να αποκαταστήσουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά επίσης των απογόνων τους και άλλων μελών της κοινωνίας τους.Στη σχετική λίστα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, περιλαμβάνονται πίθηκοι που μασάνε θεραπευτικά βότανα, μύγες, μυρμήγκια, πεταλούδες και άλλα έντομα.

Η αξιοποίηση του φαρμακείου της φύσης φαίνεται να είναι μια έμφυτη αντίδραση των ζώων στα παράσιτα και τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς να αποκλείεται ότι γίνεται και για άλλους λόγους, άγνωστους έως τώρα στους επιστήμονες. Η λήψη των κατάλληλων ουσιών από τα ζώα γίνεται είτε μετά την εκδήλωση της μόλυνσης, είτε προληπτικά, πριν καν αυτή συμβεί.

Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια προστατεύουν τις αποικίες τους από τις μολύνσεις, μεταφέροντας στις φωλιές τους χημικές ουσίες με αντιμυκητιακές ιδιότητες, ενώ ορισμένες πεταλούδες και μύγες φροντίζουν να καταπολεμούν τα παράσιτα, εναποθέτοντας τα αυγά τους πάνω σε τοξικά φυτά.

Οι μέλισσες μπορεί να συλλέξουν φυτικές ρητίνες με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και να τις μεταφέρουν στις κυψέλες τους για να τις «καθαρίσουν» από τυχόν μολύνσεις.

Καθώς, τα φυτά παραμένουν η πιο πολλά υποσχόμενη πηγή μελλοντικών φαρμάκων, η «φαρμακευτική» των ζώων μπορεί να αποβεί χρήσιμη και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνοντας νέες ιδέες στη φαρμακοβιομηχανία. Για παράδειγμα, ένα φυτό που τρώνε οι πίθηκοι για θεραπευτικούς σκοπούς, ήδη έχει αξιοποιηθεί ως αντιεμετικό φάρμακο στα ζώα της κτηνοτροφίας.

«Όταν παρακολουθούμε τα ζώα να αναζητούν τροφή στη φύση, πρέπει πλέον να αναρωτηθούμε αν στην πραγματικότητα επισκέπτονται το μανάβικο ή μήπως το φαρμακείο. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς θα θεραπεύσουμε τα παράσιτα και τις ασθένειες, απλώς παρακολουθώντας τα ζώα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μαρκ Χάντερ.

Πηγη: newsbeast.gr