ΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ALEXIADIS_GIANNIS_4966dc.1Λίγοι είναι οι τυχεροί που γεννιούνται με ίσια, αρμονικά δόντια. Αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και θέλετε, έστω και αργά, να βελτιώσετε το χαμόγελό σας τότε η ιδανική μέθοδος είναι τα σιδεράκια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάποιος θα κατέληγε σε αυτή την ορθοδοντική θεραπεία:

Ένα όμορφο χαμόγελο: Πολλοί θέλουν να τελειοποιήσουν το χαμόγελό τους και δεν αρκεί να έχουν μόνο λευκά δόντια, πρέπει να είναι και ίσια. Πρόσφατη μελέτη έδειξε    οτι άνθρωποι με ίσια oδοντοστοιχία πέτυχαν υψηλότερα σκόρ σε τέστ ηγετικής ικανότητας, δημοφιλιας και αθλητικών επιδόσεων.

Η μετατόπιση των δοντιών: Μπορεί να φορέσατε σιδεράκια στην παιδική ηλικία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεμπερδέψατε. « Τα δόντια έχουν την τάση να κινούνται καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να μετατοπιστούν στην αρχική τους θέση.» 

Καλύτερη στοματική υγιεινή: Τα ίσια δόντια είναι πιο εύκολα στο βούρτσισμα. Επομένως, δημιουργείται λιγότερη πέτρα και τα ούλα είναι πιο υγιή» δηλώνει η Pamela K. McClain, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Περιοδοντολόγων.

Τα σιδεράκια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, όπως προβλήματα μάσησης που προκαλούν πόνο στους σιαγόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σιδεράκια είναι απαραίτητα για να αλλάξουν τη θέση γειτονικών δοντιών και να γίνει τοποθέτηση γέφυρας ή εμφυτεύματος.

Η εξέλιξη στα σιδεράκια

Τα σιδεράκια σήμερα δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Οι λύσεις είναι: 

  • Κεραμικά σιδεράκια κατασκευασμένα από διαφανές υλικό, που είναι πολύ λιγότερο εμφανή από ό, τι τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια.
  • Στηρίγματα που τοποθετούνται  στο πίσω μέρος των δοντιών και συγκρατούν τις μεταλλικές ίνες οι οποίες  σπρώχνουν τα δόντια στη νεα τους θέση.
  • Προσαρμοσμένος πλαστικός νάρθηκας  που εφαρμόζεται στα δόντια, και τα μετακινεί απαλά στη νεα τους θέση.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί να φορέσετε τα σιδεράκια;

Ο χρόνος καθορίζεται από το πρόβλημα,αλλά συνήθως οι περισσότερες θεραπείες διαρκούν από 12 εως 44 μήνες.

Πηγη: healthpress.gr