ΤΟ ΜΠΟΤΟΞ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ..

Woman Receiving a Beauty Treatment InjectionΚαταφεύγουν σε αυτό για να νιώσουν καλύτερα, αλλά τελικά πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οι ψυχολόγοι το διαπίστωσαν και…
προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που κάνουν ενέσεις μπότοξ για να απαλλαγούν από τις ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες σχηματίζονται στο πρόσωπο από το γέλιο, καταλήγουν να αισθάνονται δυστυχισμένες, επειδή μετά τη θεραπεία δεν μπορούν να χαμογελάσουν σωστά.

Οπως εξηγεί ο ψυχολόγος Μάικλ Λούις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, η εν λόγω αισθητική παρέμβαση, που λειτουργεί «παγώνοντας» τους μυς του προσώπου, παρεμποδίζει ουσιαστικά την αποστολή των σημάτων που αποστέλλονται στον εγκέφαλο όταν χαμογελάμε και μας κάνουν να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Με λίγα λόγια, το μπότοξ, το οποίο θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές στον τομέα των ιατρικών και αισθητικών θεραπειών, πυροδοτεί εμμέσως την κατάθλιψη.

Αντίστοιχα, παλαιότερη έρευνα του Λούις είχε δείξει ότι οι ενέσεις μπότοξ στο μεσόφρυο συνέβαλαν στη βελτίωση της διάθεσης των ασθενών, καθώς, δεδομένου του ότι δεν μπορούσαν να συνοφρυωθούν, έφτιαχνε το κέφι τους. Στην τελευταία του έρευνα συμμετείχαν είκοσι πέντε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε ενέσεις μπότοξ στο μεσόφρυο ή στο πόδι της χήνας, είτε είχαν κάνει χρήση filler. Σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων μετά τη θεραπεία τούς ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια βαθμολόγησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι γυναίκες που είχαν απαλλαγεί από τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας βαθμολόγησαν χειρότερα τη διάθεσή τους σε σχέση με εκείνες που είχαν απαλλαγεί από τις ρυτίδες στο μεσόφρυο.

«Οι εκφράσεις που παίρνουμε αντανακλούν αυτό που αισθανόμαστε. Χαμογελάμε επειδή είμαστε χαρούμενοι, αλλά το γέλιο μάς κάνει και από μόνο του χαρούμενους. Η θεραπεία με σκευάσματα όπως το μπότοξ εμποδίζει τον ασθενή να πάρει μια συγκεκριμένη έκφραση» εξηγεί ο Λούις προσθέτοντας ότι όσοι δεν μπορούν να συνοφρυωθούν δεν αντλούν την ίδια λύπη που θα αντλούσαν από το πρόσωπό τους σε φυσιολογικές συνθήκες κι έτσι νιώθουν λιγότερο λυπημένοι. Οπως εξήγησε μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι ασθενείς που κάνουν μπότοξ στο μέτωπο τείνουν να γίνονται περισσότερο εύπιστοι, καθώς δεν μπορούν να ανασηκώσουν τα φρύδια τους με έκπληξη ή δυσπιστία.

Πηγη: troktiko.gr