ΟΙ ΦΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

paidia-thumb-largeΗ φιλία για ένα παιδί αντιπροσωπεύει:

 • Το βαθμό της ανάπτυξης και των ικανοτήτων του στο να σχετίζεται.
 • Τον τρόπο με τον οποίο βιώνει αυτούς τους πρώτους δεσμούς με άλλους συνομηλίκους του (αφού συμμετέχουν πολλές πλευρές της συναισθηματικής και κοινωνικής του ζωής).
 • Την ευχαρίστηση, τη χαρά του παιχνιδιού και της συντροφιάς, που είναι ζωτική πηγή για το παιδί, καθώς από αυτή τροφοδοτείται η ανάπτυξή του.
 • Τη δυνατότητα να μοιράζεται σχέδια, συναισθήματα και μυστικά με άλλα παιδιά.
 • Την ευκαιρία να «μετρήσει» τη δημοτικότητά του ή όχι, την ηγεμονικότητα ή την υποτακτικότητά του, την ικανότητά του να επιβάλλει ιδέες και σχέδια σε άλλους που θα ακολουθούν ως οπαδοί.
 • Την ένταση των συναισθημάτων της φιλίας, από την αχαλίνωτη χαρά όταν συναντά το φίλο του έπειτα από έναν αποχωρισμό, τις φροντίδες που του προσφέρει όταν είναι άρρωστος, μέχρι τον πόνο που αισθάνεται όταν νιώθει προδομένο.
 • Την ελευθερία, γιατί στη φιλία υπάρχει προπάντων ελευθερία! Ένας φίλος είναι ελεύθερος να έλθει και να φύγει, να είναι φίλος και να μην είναι πια, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς εξαναγκασμούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • Τα παραχαϊδευμένα παιδιά είναι δύσκολο να μοιραστούν κάτι, όχι μόνο τα παιχνίδια τους, αλλά και τα συναισθήματά τους. Αυτό οι γονείς συνήθως το αποδέχονται. Τα άλλα παιδιά, όμως, όχι. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν τι γίνεται η φιλία; Μια πρόκληση σχεδόν αδύνατη. Αλλά και η συμπεριφορά του παιδιού αποτελεί την πιο άμεση ένδειξη ότι ζει μια συναισθηματική δυσκολία.
 • Όταν, αντίθετα, η φιλία –έστω και με τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις της– είναι για το παιδί μια πηγή απόλαυσης, χαράς, ερεθισμάτων και ικανοποίησης, τότε αντιπροσωπεύει επίσης και ένα ασφαλές λιμάνι στο οποίο μπορεί να καταφύγει το παιδί όταν κάτι δεν πάει καλά στην οικογένεια. Ακριβώς όπως όταν βρίσκει σ’ αυτήν καταφύγιο και στήριξη όταν κάτι δεν πάει καλά έξω από το σπίτι.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΦΙΛΟΥΣ

 • Δημιουργείτε τις ευκαιρίες για φιλία όταν τα παιδιά σας είναι μικρά και προπάντων αν είναι συνεσταλμένα ή πιο ευαίσθητα και τρωτά από τα άλλα παιδιά ή πολύ προσκολλημένα πάνω σας, διστάζοντας να δημιουργήσουν σχέσεις και να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια. Διευκολύνετε τα παιδιά σας να έχουν τακτικές επαφές με άλλα παιδιά, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και προστατευμένο. Είναι πολύ σημαντικό!
 • Ευνοείτε τη φιλία των παιδιών σας, αλλά μην την επιβάλλετε. Αν κάποιοι φίλοι σας, για παράδειγμα, έχουν παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζετε και τα παιδιά σας να γίνουν φίλοι, εξαναγκάζοντάς τα να είναι μαζί, να μοιράζονται διακοπές, ταξίδια και διασκεδάσεις. Γιατί το μόνο πιθανώς που θα καταφέρετε έτσι είναι να δημιουργήσετε μια φυσική αντιπάθεια μεταξύ των παιδιών και να εμποδίσετε να αναπτυχθεί ένας φιλικός δεσμός ανάμεσά τους.
 • Αποφεύγετε τις υπερβολικές παρεμβάσεις. Η παρουσία ενός ενηλίκου που αναμειγνύεται πολύ, εμποδίζει τις επαφές, τα παιχνίδια και τις συζητήσεις μεταξύ των παιδιών. Γιατί τα παιδιά που δεν νιώθουν «υπό έλεγχο» όταν είναι ακόμη μικρά βρίσκουν καλύτερα το δικό τους τρόπο για να δημιουργούν τις φιλίες τους.
 • Όσο μπορείτε, αποφεύγετε να επεμβαίνετε στους τσακωμούς τους, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η επιθετικότητα μπορεί να μετατραπεί σε βία. Γιατί τα παιδιά –μετά τα δύο τους χρόνια– είναι ήδη σε θέση να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους.
 • Αποφεύγετε τις κρίσεις –ως προς το ποιος έχει δίκιο ή άδικο– στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας. Αντίθετα, προσπαθήστε να βοηθήσετε τα παιδιά να λύσουν μόνα τους το πρόβλημα. Γιατί συχνά τα ίδια τα παιδιά βρίσκουν τελικά την πιο σωστή λύση.
 • Μην παίρνετε «κατάκαρδα» τα δράματά τους και τα λόγια τους: «Δεν είναι πια φίλος μου!». Για ένα παιδάκι 2-3 χρονών ή και μεγαλύτερο κάτι τέτοιο σημαίνει απλά: «Σήμερα είμαι πολύ θυμωμένος μαζί του».
 • Ακούστε με προσοχή και με συμπάθεια το παιδί σας όταν νιώθει αποκλεισμένο από μια φιλία και κινδυνεύει να ραγίσει η εικόνα του και η αυτοεκτίμησή του. Ακόμη και αν δεν σας είναι δυνατόν να λύσετε αμέσως το πρόβλημά του, το πλησίασμά σας και η στήριξη που του δίνετε το βοηθούν να δει το δράμα του με άλλα μάτια. Και να ξαναριχτεί στην προσπάθεια.
 • Μεγαλώνοντας, αν το παιδί έχει πάντοτε δυσκολίες με τις φιλίες, προσπαθήστε να καταλάβετε μέχρι ποιου σημείου οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι αντανάκλαση συγκρούσεων ή προβληματικών καταστάσεων στην οικογένεια. Γιατί ο φόβος απόρριψης, η συστολή και η υπερβολική επιθετικότητα–εκτός τόπου και χρόνου– είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο εξωτερικεύουν τα παιδιά μια αντίθεσή τους, κάτι που τα διαταράσσει με κάποιον από την οικογένειά τους.

Πηγη: belife.gr