ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΩ;

481.jpgΕπειδή το παιχνίδι δεν είναι μόνο εκτόνωση και χαρά, αλλά και μέσο επικοινωνίας του παιδιού με το περιβάλλον του και μέσο ανάπτυξης του πνεύματός του, γι’ αυτό και το σωστό παιχνίδι πρέπει να αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού. Πώς, λοιπόν, να διαλέξετε το κατάλληλο;

Τα παιδία παίζει…

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για το παιδί, γιατί πρόκειται για μια δραστηριότητα που το βοηθά να ανακαλύψει μόνο του τον κόσμο και να αναπτύξει αρμονικά το σώμα αλλά και την προσωπικότητά του.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ πρέπει να αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού!

Για τους πρώτους 6 μήνες

Στην ηλικία αυτή το παιδί εξερευνά το περιβάλλον του ασταμάτητα. Επομένως, σ’ αυτή του την εξερεύνηση θα το βοηθήσουν παιχνίδια κυρίως ασφαλή, όπως μπαλάκια και κύβοι από πανί ή από άλλο μαλακό υλικό, μεγάλοι κούκλοι ή ζωάκια, κουδουνίστρες ή παιχνιδάκια που κρεμιούνται πάνω από την κούνια του και βγάζουν κάποιο γλυκό ήχο, παιχνίδια με ενσωματωμένα καθρεφτάκια και μπιλίτσες, πλαστικά παπάκια ή ζωάκια (ειδικά για να τα μασάνε ή για το μπάνιο τους) και βιβλία σε έντονα χρώματα από πανί ή πλαστικό.

Για παιδιά 1 έως 2 χρόνων

Τώρα το παιδί αποζητά την αυτονομία του και προσπαθεί να νιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Τα παιχνίδια, λοιπόν, που θα μπορέσουν να το βοηθήσουν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά είναι μπάλες, μπίλιες, μαλακά παιχνιδάκια (που θα δαγκώνει για να ανακουφίζεται από τους πόνους της οδοντοφυΐας), τρενάκια, πλοία, τηλέφωνα, κούκλες, εργαλεία, μουσικά όργανα, πάνινα παιχνίδια και πολύχρωμα βιβλία. Αλλά και φτυαράκια, κουβαδάκια, παιχνίδια για το νερό, κουτιά σε διάφορα μεγέθη, απλά παζλ, κούκλες, παιδικά σερβίτσια φαγητού, κύβοι κάθε είδους, απλές κατασκευές τύπου lego κ.ά.

Για παιδιά μέχρι 3 χρόνων

Το παιδί τώρα πια έχει φτάσει σχεδόν στην απόλυτη τελειότητα και πρέπει να είναι ελεύθερο να διαλέξει ανάμεσα σε αριθμητήρια, μολύβια για να μουντζουρώνει, πλαστικούς κύβους, κουβαδάκια, φτυαράκια, πλαστικά ζωάκια, μπάλες, κούκλες, εικονογραφημένα βιβλία, αλογάκια που κουνιούνται, τρίκυκλα και αυτοκινητάκια, πλαστελίνες και παιχνίδια τύπου mobil.

Για παιδιά 3 έως 6 χρόνων

Σ’ αυτή την ηλικία το παιδί αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα, τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά. Τώρα έχουμε να κάνουμε με τους μεγαλύτερους μίμους του κόσμου, καθώς το παιδί αφομοιώνει και αντιγράφει τη συμπεριφορά γονιών, αδελφών και φίλων και υποδύεται θαυμάσια τους ρόλους του.

Για όλα αυτά, όμως, χρειάζεται μιμητικό υλικό, όπως πλαστικά σερβίτσια και κουζινικά, κούκλες, κρεβατοκάμαρες, αυτοκίνητα και μηχανήματα (γερανούς και μπουλντόζες), σφυριά, χρώματα και μπογιές, παζλ, συναρμολογούμενα παιχνίδια, παιχνίδια τύπου lego, βιβλία και κασέτες, ανθρωπάκια τύπου playmobil, κουκλοθέατρο, ξυλόφωνα, μαγνήτες κ.ά.

Επίσης, επειδή το παιδί σ’ αυτή την ηλικία εμφανίζει και τις καταστροφικές του τάσεις, χρειάζεται επομένως και το κατάλληλο υλικό για να έχει να… χαλάει, όπως μπαλόνια, εφημερίδες και παλιά περιοδικά, συναρμολογούμενα τούβλα και κύβους.

Πηγη: belife.gr