ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Beautiful young woman applying organic cosmetics to her skinΗ επιδερμίδα αποτελεί το φραγμό του σώματος προς τον εξωτερικό κόσμο, μολονότι το πάχος της είναι μικρότερο του ενός χιλιοστού.

Παρόλα αυτά, το δέρμα είναι τόσο καλά σχεδιασμένο, ώστε μόνο μόρια με το κατάλληλο μέγεθος μπορούν να το διαπεράσουν, ενώ έχει την ικανότητα να ανενεώνεται κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες, αποβάλλοντας τα νεκρά κύτταρα τα οποία αντικαθιστώνται με νέα από κάτω.

Επομένως, η επιδερμίδα μας καθορίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το πόσο φρέσκο και δροσερό φαίνεται το δέρμα, ανάλογα με το πόσο καλά λειτουργεί η διαδικασία απορρόφησης και κατακράτησης της υγρασίας.

Θετικά και αρνητικά της λειτουργίας του δέρματος:

Ιδρώτας
Όταν γυμναζόμαστε, ιδρώνουμε για να επιτρέψουμε στο κορμί μας να δροσιστεί.
Παράλληλα όμως προσφέρουμε στην επιδερμίδα μας ένα σωρό οφέλη, όπως αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, άσκηση του καρδιαγγειακού συστήματος, αποβολή του λίπους, αλλά κυρίως απελευθέρωση των τοξινών και καθαρισμό του σώματος.

Μαύρισμα και Κάψιμο
Όταν εκθέτουμε την επιδερμίδα μας στον ήλιο, προκαλείται άμεση αποδέσμευση αποθέματος μελανίνης και διέγερση των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα μας από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, προκειμένου να παράγουν μια προστατευτική χρωστική, τη μελανίνη.
Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνεται σταδιακά, προκειμένου η ένταση του ήλιου να αποσβένεται από τη μελανίνη, τότε το δέρμα καίγεται στα βαθύτερα του στρώματα και προκαλεί καρκίνο.

Ρυτίδες
Καλώς ή κακώς, μια από τις κυριότερες ενδείξεις της γήρανσης του δέρματος είναι οι ρυτίδες, όπως είναι αυτές ανάμεσα στα μάτια, πάνω από τα χείλη, κλπ.
Κι αν δεν το ξέρατε, η κάθε ρυτίδα υποδηλώνει κάποιες σταθερές αιτίες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων προκαλούν τις ρυτίδες των χειλιών, ενώ οι κάθετες γραμμές ανάμεσα στα μάτια σημαίνουν στρες.
Η απόκτηση των ρυτίδων συνήθως προκύπτει από δύο λόγους.
Πρώτον, κάθε φορά που κινούνται οι μύες το δέρμα πτυχώνεται και σταδιακά αυτή η διαδικασία δημιουργεί έντονες αυλακώσεις.
Η επαναλαμβανόμενη κάμψη του δέρματος πάνω από τον υποκείμενο μυ προκαλεί φλεγμονή, συμπιέζοντας το κολλαγόνο.
Δεύτερον, καθώς επέρχεται η γήρανση το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και οι συνδέσεις ανάμεσα στην επιδερμίδα και στον υποκείμενο συνδετικό ιστό χαλαρώνουν από το τέντωμα, χάνοντας έτσι την ικανότητά του να επανέρχεται στην αρχική του θέση πάνω από τον μυ.
Αποτέλεσμα ολών των παραπάνω είναι η χαλάρωση και ο σχηματισμός ρυτίδων.

Ωστόσο, οι σωστές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε από τη νεανική μας κιόλας ηλικία για να προστατέψουμε, να θεραπεύσουμε και να καθαρίσουμε το δέρμα μας μπορούν να καθυστερήσουν, ακόμη και να αναστρέψουν την αρνητική επίδραση της λειτουργία του δέρματος.

Πηγη: antigiransi.gr