10 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

167-120S11Q314627Μήπως είστε έγκυος; Το πιθανότερο είναι να μην παρατηρήσετε το παραμικρό σύμπτωμα μέχρι τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι η περίοδός σας έχει καθυστερήσει μια ή δυο εβδομάδες. Μέχρι να το καταλάβετε και να το επιβεβαιώσετε, τελικά, με κάποιο τεστ εγκυμοσύνης, ίσως να έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από τη σύλληψη.

Εάν, μάλιστα, δεν κρατάτε ημερολόγιο του έμμηνου κύκλου σας ή εάν αυτός δεν είναι σταθερός από μήνα σε μήνα, ίσως να φτάσετε στον δεύτερο μήνα της κύησης και εσείς να μην έχετε πάρει…χαμπάρι. Εάν όμως, αρχίσετε να παρατηρείτε τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που παραθέτουμε στη συνέχεια- σε συνδυασμό με το ότι η περίοδός σας δεν έχει ακόμη κάνει την εμφάνισή της- το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πέσετε από τα σύννεφα. Απλώς, επιβεβαιώστε τις υποψίες σας με ένα τεστ εγκυμοσύνης. Προσοχή όμως…Δεν είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες να έχουν τα ίδια συμπτώματα…Ας τα δούμε αναλυτικά:

 1. Ευαίσθητοι και πρησμένοι μαστοί

Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία και οι πόνοι που αισθάνεται μια γυναίκα στο στήθος της, ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να μοιάζει- αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό- με την αίσθηση πόνου που έχει το στήθος σας πριν την περίοδο. Αυτή η δυσφορία θα αρχίσει να περιορίζεται αισθητά μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς το σώμα αρχίζει να συνηθίζει τις ορμονικές αλλαγές.

 2. Αίσθηση αδιαθεσίας

Ξαφνικά αρχίζετε να νιώθετε κουρασμένη; Μήπως, εξουθενωμένη; Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο η εγκυμοσύνη προκαλεί τόσο νωρίς τέτοιο αίσθημα αδιαθεσίας, είναι πιθανό ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνη να ευθύνεται για την έντονη υπνηλία που παρατηρείται τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη σύλληψη. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ενεργητική στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, αν και το αίσθημα της αδιαθεσίας συνήθως επιστρέφει προς το τέλος της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των πολλών κιλών που κουβαλάει πλέον η έγκυος.

 3. Αιμορραγία «εμφύτευσης»

Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν μια μικρή, σε ποσότητα και ροή, κολπική αιμορραγία, περίπου 11 με 12 ημέρες μετά τη σύλληψη (αρκετά κοντά στη μέρα που θα έπρεπε να έρθει κανονικά η περίοδό σας). Αυτή η μικρή αιμορραγία μπορεί να οφείλεται στο γονιμοποιημένο ωάριο το οποίο προσπαθεί να εμφυτευτεί στη μήτρα, να πάρει θέση στα τοιχώματα της μήτρας, τα οποία είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία. Η διαδικασία αυτή αρχίζει περίπου έξι μέρες μετά τη γονιμοποίηση. Η αιμορραγία είναι πραγματικά πολύ ελαφριά. Εμφανίζεται με τη μορφή μικρών κόκκινων ή ροζ ή καφέ- κόκκινων κηλίδων και διαρκεί μόλις μία μέρα ή το πολύ δύο. Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας, ιδίως εάν η αιμορραγία συνοδεύεται και από πόνο, καθώς ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι εξωμήτριας κύησης.

 4. Ναυτία και εμετός

Στις περισσότερες γυναίκες η πρωινή ναυτία δεν εμφανίζεται πριν να περάσει ένας μήνας από τη στιγμή της σύλληψης. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που αποφεύγουν τελείως τις πρωινές ναυτίες. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες αισθάνονται έντονη ναυτία αρκετά νωρίτερα- ήδη από τις δύο εβδομάδες- και μάλιστα όχι μόνο το πρωί. Η ναυτία, σε συνδυασμό με εμετούς, μπορεί να συνεχίζεται, τελικά, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Πάντως, περίπου οι μισές γυναίκες με ναυτία αισθάνονται εντελώς ανακουφισμένες μόλις περάσουν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Για τις υπόλοιπες, ίσως περάσει άλλος ένας μήνας με ναυτίες και εμετούς μέχρι τελικά να ηρεμήσουν.

 5. Αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές

Εάν είστε στις πρώτες μέρες της κύησης, δεν είναι αφύσικο να νιώθετε απέχθεια από την οσμή κάποιου σάντουιτς ή μιας κούπας καφέ, ενώ για συγκεκριμένες μυρωδιές μπορεί να βάζετε ακόμη και το χέρι σας στο στόμα, αισθανόμενη πραγματική αηδία. Αν και δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση, αυτή μπορεί να είναι μια παρενέργεια της ραγδαίας αύξησης των ποσοτήτων οιστρογόνων στον οργανισμό σας. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι συγκεκριμένες τροφές τις οποίες παλαιότερα απολαμβάνατε, τώρα σας προκαλούν έντονη απέχθεια.

 6. Κοιλιακός μετεωρισμός.

Οι ορμονικές αλλαγές τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη σύλληψη μπορεί να σας προκαλέσουν ένα έντονο αίσθημα μετεωρισμού, με αρκετά αέρια, παρόμοιο με το αίσθημα που έχουν κάποιες γυναίκες όταν περιμένουν την περίοδό τους. Γι’ αυτό ακριβώς ίσως παρατηρήσετε ότι και τα ρούχα σας δεν θα κουμπώνουν τόσο εύκολα στην περιοχή της κοιλιάς, ακόμη και κατά τις πρώτες μέρες της κύησης, που η μήτρα εξακολουθεί να παραμένει σταθερή σε μέγεθος.

 7. Έντονη συχνουρία

Πολύ σύντομα από τη στιγμή που θα γίνει η σύλληψη, θα παρατηρήσετε ότι θα βιάζεστε να επισκεφθείτε την τουαλέτα και μάλιστα διαρκώς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κυρίως διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ποσότητα του αίματος και άλλων σωματικών υγρών αυξάνει απότομα, κι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης και συνεχίζει ή γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κύστη σας.

 8. Μια χαμένη περίοδος

Εάν συνήθως δεν έχετε διαταραχές στον έμμηνο κύκλο σας και ξαφνικά παρατηρήσετε σημαντική καθυστέρηση ( μία με δύο εβδομάδες) θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, πριν αρχίσετε να παρατηρείτε τα υπόλοιπα συμπτώματα. Εάν, όμως, ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός ή εάν δεν κρατάτε ημερολόγιο με τις περιόδους σας, τότε, η ναυτία, η ευαισθησία του στήθους και οι αυξημένες επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να…σημάνουν εγκυμοσύνη πριν καλά- καλά καταλάβετε ότι χάσατε μια περίοδο…

 9. Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας παραμένει υψηλή

Εάν γνωρίζετε ποια είναι ακριβώς η σταθερή σας θερμοκρασία και, ξαφνικά, δείτε ότι έχει ανέβει ελαφρώς και παραμένει ανεβασμένη για 18 συνεχόμενες μέρες, τότε, το πιθανότερο είναι ότι έχετε μείνει έγκυος. Και τέλος…

 10. Η απόδειξη: ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Παρά τα όσα διαβάσετε στη συσκευασία, ορισμένα τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι αρκετά ευαίσθητα ώστε να επιβεβαιώσουν μια «φρέσκια» εγκυμοσύνη, παρά μόνο εάν έχει περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά από τη «χαμένη» περίοδο. Εάν, δηλαδή, κάνετε τεστ εγκυμοσύνης τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή, είναι πολύ πιθανό το τεστ να βγει αρνητικό. Το καλύτερο είναι να προσπαθήσετε και πάλι μερικές μέρες αργότερα. Από τη στιγμή που θα έχετε θετική ένδειξη θα πρέπει να κανονίσετε και ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. Συγχαρητήρια!

Πηγη: healthpress.gr