ΤΑ ΜΟΥΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

dzikie-jagody_19-133976Η πρόσθεση περισσότερου χρώματος στη διατροφή με τη μορφή μούρων ενθαρρύνεται από πολλούς ειδικούς στη διατροφή. Η προστατευτική επίδραση των μούρων έναντι της φλεγμονής έχει αποκαλυφθεί σε πολλές έρευνες.

Η διατροφή που ενισχύεται με βατόμουρα και φράουλες έχει επίσης φανεί ότι βελτιώνει τη συμπεριφορά και τις νοητικές λειτουργίες σε στρεσαρισμένα νεαρά ποντίκια.

Για να αξιολογήσουν την προστασία των μούρων στην εγκεφαλική λειτουργία, ιδιαίτερα την ικανότητα καθαρισμού της τοξικής συσσώρευσης, ερευνητές από το Tufts University και το University of Maryland Baltimore County χορήγησαν σε ποντικούς διατροφή με μούρα για 2 μήνες και ερεύνησαν τον εγκέφαλό τους μετά από ακτινοβολία, μοντέλο επιταχυνόμενου γήρατος. Όλοι οι ποντικοί κατανάλωσαν μούρα για 2 μήνες πριν την ακτινοβολία και χωρίστηκαν στη συνέχεια σε 2 ομάδες-μια αξιολογήθηκε μετά από 36 ώρες ακτινοβολία και η άλλη μετά από 30 μέρες.

Ο ερευνητής Shibu Poulose, δήλωσε ότι μετά από 30 ημέρες της ίδιας διατροφής με μούρα, οι ποντικοί εμφάνισαν σημαντική προστασία από την ακτινοβολία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Διαπίστωσε σημαντικά οφέλη στη διατροφή με τα μούρα και εικάζει ότι οφείλεται στα φυτοθρεπτικά.

Οι ερευνητές εστίασαν σε νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, συγκεκριμένα την αυτοφαγία, που μπορεί να ρυθμίσει τη σύνθεση, την αποδόμηση και την ανακύκλωση των κυτταρικών συστατικών. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος καθαρίζει τις τοξικές συσσωρεύσεις.

Ο Poulose δήλωσε ότι κυρίως οι νόσοι του εγκεφάλου έχουν δείξει σημαντική ποσότητα τοξικής πρωτεΐνης. Τα μούρα φαίνεται πως προάγουν την αυτοφαγία, το φυσικό μηχανισμό ‘νοικοκυριού’ του εγκεφάλου, μειώνοντας την τοξική συσσώρευση.

Οι ερευνητές πραγματοποιούν τώρα έρευνα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, 60 έως 75 ετών.

Η ερευνήτρια Dr. Barbara Shukitt-Hale, δήλωσε ότι αρκετές έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες ουσίες προστατεύουν τον ηλικιωμένο εγκέφαλο και αναστρέφουν ορισμένα από τα ελαττώματα συμπεριφοράς. Ελπίζει ότι θα μεταφερθεί επίσης στις ανθρώπινες έρευνες.

Πηγη: iatronet.gr