ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ_600_400_-1520156779Κάθε φορά που αντιστεκόμαστε στην κατανάλωση τροφών οι οποίες πραγματικά μας αρέσουν, αυτόματα προετοιμάζουμε μια μεταγενέστερη κραιπάλη. Με άλλα λόγια, το σώμα μας αυτόματα θα αποχαλινωθεί ανάλογα με το πόσο πολύ και για πόσο διάστημα περιορίζετε τα τρόφιμα που σας αρέσουν, αυτά είναι εκείνα τα τρόφιμα που αποκαλείτε πειρασμό. Αυτός ο κύκλος περιορισμού κραιπάλης μοιάζει να είναι σχεδόν φυσικός νόμος. Όταν τρώμε μια μικρή ποσότητα της τροφής που λαχταρούμε, όπως σοκολάτα, ισορροπούμε την εγκεφαλική χημεία ιδανικά, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Αρκετή ποσότητα από αυτή την ορμόνη στον εγκέφαλο δίνει μια αίσθηση ηρεμίας, συγκέντρωσης και κορεσμού.

Μπορούμε να τη φτιάξουμε μέσω της διατροφής από το αμινοξύ θρυπτοφάνη που βρίσκετε στις πρωτεΐνες (γάλα και τα προϊόντα του, αυγό, κρέας κ.α), βιταμίνη Β6 και C από τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά).

Γνωρίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω ως θεωρία ότι συμβαίνουν στο σώμα μας και κυρίως στον εγκέφαλο απ όπου δίνονται και όλες οι εντολές θα προσπαθήσουμε με κάποιες οδηγίες να αποφύγουμε τους πειρασμούς :

  1. Προσπαθήστε να μην νιώσετε το αίσθημα της πείνας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι και τη στιγμή που θα κοιμηθείτε τη νύχτα. Αυτό θα το πετύχετε καταναλώνοντας τουλάχιστον 2-3 πλήρης κυρίως γεύματα με πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής άλεσης) και βιταμίνες (φρούτα και λαχανικά). Ανάμεσα σ αυτά καταναλώνετε φρούτα ή χυμούς σε συνδυασμό με κάποιο σνακ (ανάμικτους ωμούς – ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, γιαούρτι, παστέλι, χαλβά, προϊόντα ολικής άλεσης όπως κριτσίνια, σπιτικά αρτοσκευάσματα με αλεύρι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη).
  2. Πίνετε το λιγότερο 2 λίτρα νερό για της γυναίκες και 2.5 λίτρα νερό για τους άνδρες καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά 1 ποτήρι πριν το γεύμα. Οποιαδήποτε λειτουργία και ουσία που δημιουργείτε στο σώμα μας γίνεται με τη συμμετοχή του νερού. Συχνά το αίσθημα της δίψας το καλύπτουμε με αλκοόλ και ροφήματα τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη.
  3. Συνήθως γύρω στα 15gr μαύρη σοκολάτα τη στιγμή που την επιθυμείτε είναι ό,τι πρέπει. Μεγαλύτερη ποσότητα είναι αντιπαραγωγική. Αλλά αν δεν επιτρέψετε στον εαυτό σας να φάει αυτό το κομματάκι η επιθυμία σας θα αυξηθεί σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.
  4. Όταν τρώτε αυτά που επιθυμείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς επίσης καλύπτετε η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης ημερησίως αποτρέπονται οι κραιπάλες που συνήθως έρχονται το βράδυ.
  5. Καταναλώστε σε μικρή ποσότητα οτιδήποτε επιθυμείτε τρώγοντας το αργά και απολαυστικά χωρίς τύψεις.
  6. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να αλλάξετε την αντίληψη σας για το φαγητό και να τρώτε με επίγνωση φέρνοντας όλο τον εαυτό σας στο τραπέζι. Προσπαθήστε να τρώτε το αγαπημένο σας φαγητό αργά χωρίς να διαβάζετε συγχρόνως ή να βλέπετε τηλεόραση γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγετε στη ποσότητα.
  7. Καταναλώνετε το αγαπημένο σας φαγητό σε συνδυασμό με 1 πιάτο σαλάτα η οποία λόγω των φυτικών ινών που περιέχει θα σας δώσει σύντομα το αίσθημα κορεσμού.
  8. Σε περιπτώσεις που πρόκειται να βγείτε έξω για φαγητό ή να πάτε σε κάποιο πάρτι ή δεξίωση φροντίστε να μην είστε τελείως νηστικοί. Θα έχετε καλύτερο έλεγχο του εαυτού σας όταν έχετε καταναλώσει ένα πρόχειρο γεύμα με γιαούρτι (πρωτεΐνη) , φρούτα ή ξηρούς καρπούς, 1 ώρα πριν φύγετε από το σπίτι σας.
  9. Θα έχετε συνειδητοποιήσει πολλές φορές ότι, οι πειρασμοί γίνονται περισσότερη υπο την επήρεια του αλκοόλ. Επομένως περιορίστε τη κατανάλωση του αλκοόλ όχι μόνο για τις θερμίδες του αλλά και για τη διατήρηση του αυτοελέγχου σας.
  10. Τέλος, αποφύγετε να έχετε σε εμφανή σημεία τα τρόφιμα που αποτελούν για σας πειρασμό, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα αντισταθείτε κάθε φορά που τα κοιτάτε. Γιατί υπάρχει κίνδυνος ως το τέλος της ημέρας να καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα απ αυτήν που χρειάζεστε.

Όταν λοιπόν, καταφέρουμε και τηρήσουμε τις περισσότερες από της παραπάνω οδηγίες θα πετύχουμε την ισορροπία στο σώμα μας και στο μυαλό μας έτσι ώστε να νιώθουμε πλήρης χωρίς την αίσθηση της στέρησης η οποία μας οδηγεί στο να βλέπουμε παντού γύρω μας πειρασμούς!!!

Πηγη: diatrofi.gr