Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΩΣ ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ;

__8678950_origΜπορεί άραγε η πίστη να έχει καταπραϋντικές ή ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες; «Είναι κάτι που δεν αποκλείεται», απαντά η επιστήμη, η οποία- μέσα από αμέτρητα κλινικά παραδείγματα- διακρίνει στη βαθειά πίστη «παυσίπονες» επιδράσεις… Ενδεικτικές είναι δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι οποίες δείχνουν ότι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι είτε πιστεύουν βαθιά σε μια θρησκεία είτε κάνουν συχνά διαλογισμό, διαθέτουν μεγαλύτερα ψυχολογικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η πίστη να λειτουργεί καταπραϋντικά στα συμπτώματα της ασθένειας. Ουδείς όμως γνωρίζει αν η πίστη λειτουργεί σαν φάρμακο ή σαν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Γι΄ αυτό, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επιστήμονες επιμένουν ότι παρά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν πως η πίστη επιδρά θετικά σε ανθρώπους που υποφέρουν από διάφορες αρρώστιες, πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες.

Πίστη και καρκίνος

Ερευνητική ομάδα από τη Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών, διερευνώντας την επιρροή της πίστης στους ασθενείς με καρκίνο. Αυτό που έχουν διαπιστώσει είναι ότι οι ασθενείς που καταφέρνουν να δαμάσουν τον πανικό του θανάτου, καταφέρνουν να μαλακώσουν και να μετριάσουν την ένταση των συμπτωμάτων. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι όσο πιο βαριά είναι η κατάσταση της υγείας τους τόσο πιο πολύ αντλούν ηρεμία και χαλάρωση από την προσευχή και την πίστη.

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα και της έρευνας που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών σε 118 ασθενείς με καρκίνο: αυτοί που εκκλησιάζονταν ή προσεύχονταν συχνότερα, εμφανίζονταν να πιστεύουν ότι η ποιότητα της ζωής τους ήταν καλύτερη σε σχέση με εκείνους που είπαν ότι δεν πιστεύουν.

Σκεπτικισμός από την επιστήμη

Όπως προκύπτει από έρευνες, κατά την προσευχή και γενικότερα τον διαλογισμό, παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως οι ορμόνες τις ευτυχίας, που μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου, δίνοντας τη θέση του στο αίσθημα της ανακούφισης ή έστω της ηρεμίας. Επίσης, αρκετοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η προσευχή:

• Μειώνει το στρες

• Ρίχνει τους παλμούς της καρδιάς

• Καταπραϋνει τα συμπτώματα

• Κάνει τους ασθενείς πιο υπομονετικούς

Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι πάντως Δανοί επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαρχους για τις ιατρικές ιδιότητες της θρησκευτικής πίστης. Όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να κάνουν σαφές ότι η θρησκευτικότητα «γιατρεύει».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και Αμερικανοί ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (NCI) που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι «πρόωρο να προσδιορίσουμε τί ρόλο παίζει η θρησκεία, η πίστη και η πνευματικότητα στην ασθένεια και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με καρκίνο».

Πηγη: healthpress.gr