ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ … ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

veligden-7Οι ημέρες του Πάσχα είναι ευκαιρία για τα παιδιά κάθε ηλικίας να απολαύσουν παιχνίδι στην εξοχή και να μυηθούν ταυτόχρονα στα έθιμα του Πάσχα. Πολλά από αυτά όμως μπορούν να γίνουν παγίδες κινδύνου για ελαφριά ή σοβαρότερα εγκαύματα.

Επειδή στόχος είναι να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα με την οικογένεια και τους φίλους και όχι στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, δώστε προσοχή στις παγίδες.

Τα κόκκινα αυγά

Η χαρά των μικρών παιδιών για τα κόκκινα αυγά και ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν στην διαδικασία βαφής μπορεί να αποδειχθεί μια «καυτή» εμπερία. Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα γιατί η επιθυμία τους να πιάσουν τα φρεσκοβαμμένα αυγά ή πολύ χειρότερα να τα βγάλουν από την κατσαρόλα να τους προκαλέσει έγκαυμα.

Ο οβελίας και λοιπά…

Το σουβλιστό αρνί, οι πυρακτωμένες ψησταριές και τα εργαλεία του ψησίματος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα στα παιδιά και πρέπει να τους υπενθυμίζετε να μένουν και να παρατηρούν από απόσταση.

Οι λαμπάδες του Πάσχα και το λιωμένο κερί

Οι λαμπάδες του Πάσχα και το λιωμένο κερί μπορεί να προκαλέσει εξίσου σοβαρό έγκαυμα στο παιδί καθώς το δέρμα του είναι πιο ευαίσθητο από αυτό των μεγάλων. Μην τα αφήνετε να τις κρατούν χωρίς την επίβλεψή σας και φροντίστε να προστατέψετε τα χέρια τους.

Βεγγαλικά – Κροτίδες

Βεγγαλικά, Κροτίδες και δυναμιτάκια μπορούν να γίνουν «φονικά όπλα» στα χέρια των παιδιών. Οι επιπτώσεις τους μπορούν να κυμαίνονται από εγκαύματα μέχρι σοβαρά σημάδια για όλη τους τη ζωή.

 Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει για το Πάσχα ότι:

  •  Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  •  Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
  •  Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  •  Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  •  Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  •  Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  •  Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

  Ενημερώστε τα παιδιά σας σωστά για τις παγίδες του Πάσχα και απολαύστε αυτές τις ημέρες με ανεμελιά και ασφάλεια. Θυμηθείτε ότι ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά θα μιμηθούν τις δικές σας κινήσεις, άρα δώστε το καλό παράδειγμα και φυσικά καλό είναι να έχετε πρόχειρα σκευάσματα για να καταπραϋνετε πιθανά εγκαύματα, τόσο για τα παιδιά όσο και για σας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην ξεχάσετε το αντιηλιακό γιατί η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα εξίσου εύκολα.

Πηγη: healthpress.gr