ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

timthumb.phpΈρευνα δείχνει ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα εκτίθενται εν αγνοία τους σε κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Ο λόγος είναι ότι δε γνωρίζουν ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτό είναι το ανησυχητικό εύρημα μιας πανευρωπαϊκής μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση-εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Becel pro-activ.

ΜΟΝΟ 1 ΣΤΙΣ 4 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΝΩΡΙΖΕI…ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Η κυρία Δήμητρα Ξενάκη, διευθύντρια Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας ΕΛΑΪΣ-UNILEVER, επεσήμανε ότι η καρδιαγγειακή νόσος έχει υποτιμηθεί από τις γυναίκες, παρόλο που αποτελεί καίριο πρόβλημα για την υγεία τους. Ταυτόχρονα, έχει υποτιμηθεί και από τους ίδιους τους γιατρούς, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην εξετάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους και άρα να μην προστατεύουν την καρδιά τους.

Πανευρωπαϊκή έρευνα

Διεξήχθη τον Αύγουστο του 2007 σε γυναίκες άνω των 45 ετών και σε γιατρούς και έδειξε τα παρακάτω:

 • Στην Ευρώπη η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και ευθύνεται για περίπου το 55% του συνόλου των θανάτων γυναικών.
 • Η καρδιαγγειακή νόσος, για την οποία βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η χοληστερίνη, σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ό,τι οι πέντε επόμενες αιτίες θανάτου μαζί.
 • Οι γυναίκες διατρέχουν 9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο από ό,τι από καρκίνο του μαστού, μολονότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος.
 • Μόνο 1 στους 3 γιατρούς δηλώνει ότι συμπεριλαμβάνει την εξέταση χοληστερίνης στις συμβουλές που δίνει συνήθως σε γυναίκες άνω των 45 ετών σχετικά με την εμμηνόπαυση.
 • Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για την οστεοπόρωση (44%), τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (43%) και τον καρκίνο του μαστού (37%).
 • Μόνο 1 στις 4 γυναίκες συνδέει την εμμηνόπαυση με την υψηλή χοληστερίνη, ενώ λιγότερο από 1 στις 3 τη συνδέουν με την καρδιαγγειακή νόσο.
 • Το 73% των γυναικών θα προτιμούσε να ελέγξει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και όχι με φάρμακα (21%).
 • Σε ποσοστό 73% οι γυναίκες προτιμούν πιο φυσικούς τρόπους, όπως αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το 80% των κρουσμάτων καρδιαγγειακής νόσου οφείλεται σε παράγοντες, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, που μπορούν να ελεγχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης κατά 10% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έως και 20%. Κατά συνέπεια, η γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική και επομένως στόχος της εκστρατείας αυτής, υποστηρικτής της οποίας είναι το Becel pro-activ, είναι η ενημέρωση των γυναικών και η προτροπή για έλεγχο της χοληστερίνης τους πριν και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Η πραγματικότητα

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Γενοβέφα Κολοβού, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, «η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι γυναίκες –πριν και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης– βιώνουν ορμονικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό προκαλεί την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης τους, τετραπλασιάζοντας στατιστικά την πιθανότητα να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση στα 10 χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση».

Σημαντικός έλεγχος

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε και η σημασία του ελέγχου των επιπέδων της χοληστερίνης από κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών. Σημαντικότατο επίσης είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις πιο συχνές ανεπιθύμητες συνέπειες της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η χοληστερίνη είναι ένα σύμπτωμα που οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να ελέγξουν μέσα από απλές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής τους.

Στεφανιαία νόσος

Σύμφωνα με τις Γενοβέφα Κολοβού, υπεύθυνη Λιπιδαιμικού Ιατρείου «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, και Ελένη Μπιλιανού, αναπληρώτρια διευθύντρια Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου «Τζάνειο» Νοσοκομείο στον Πειραιά:

 • Η στεφανιαία νόσος, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψή της, παραμένει πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο στους άντρες όπως και στις γυναίκες.
 • Ωστόσο, όταν στις γυναίκες εμφανιστούν τα καρδιαγγειακά επεισόδια, η πρόγνωση είναι χειρότερη συγκριτικά με τους άντρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • Η ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA Scientific Statement, Evidence-Based Guidelines for Cardiovascular Disease Prevention in Women) ανέφερε ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Από τους παραπάνω θανάτους οι 40% είναι αιφνίδιοι, εκ των οποίων το 67% συνέβη σε γυναίκες ασυμπτωματικές, χωρίς προηγούμενο ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
 • Η συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών επεισοδίων αυξάνεται σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες σημαντικά συγκριτικά με τις προεμμηνοπαυσιακές και μέχρι την ηλικία των 70 ετών συμβαδίζει με αυτή των αντρών.
 • Έχει αναφερθεί στις επιδημιολογικές μελέτες ότι στα επόμενα 20 χρόνια οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα είναι πάνω από 1.200 εκατομμύρια παγκοσμίως.
 • Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες εμφανίζεται μετά το 50ό έτος της ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα για το προσδόκιμο επιβίωσης θα ζήσουν τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Έτσι, η εκτίμηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που θα εμφανιστούν στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες επιβάλλονται.

Ευνοϊκή η δράση των οιστρογόνων

Τα οιστρογόνα έχουν ευνοϊκή δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η δράση τους είναι άμεση στο αγγείο ή μέσω των μεταβολών παραγόντων κινδύνου, όπως αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, και, τέλος, στο λιπιδαιμικό προφίλ. Με την εμμηνόπαυση μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα των οιστρογόνων στο πλάσμα και οι γυναίκες χάνουν την ευνοϊκή δράση αυτών. Οι μεταβολές που αφορούν το λιπιδαιμικό προφίλ είναι η αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης («κακή») και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL χοληστερόλης («καλή»). Το παραπάνω λιπιδαιμικό προφίλ είναι πλέον αθηρωματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με τροποποίηση του τρόπου ζωής (διατροφή, άσκηση) είτε με υπολιπιδαιμικά φάρμακα.

Πηγη: belife.gr