31ΜΑΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

104UV455-0Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος βρίσκει τη χώρα μας να κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη σε ποσοστό καπνιστών, αφού το 37% των Ελλήνων καπνίζει.

Αλλά η ανάγκη να κόψει κάποιος το κάπνισμα θεωρείται σήμερα επιτακτική, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών, πολλές από τις οποίες όμως μπορούν να προληφθούν ή να επιβραδυνθούν με τη διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης, έχει πλέον αποδειχτεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται για την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου και για ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν τη σχέση καπνίσματος και της νόσου Alzheimer, καθώς και με άλλες μορφές άνοιας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί πραγματικά να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Η φυσική κατάσταση μετά τη διακοπή του καπνίσματος, θα αρχίσει να βελτιώνεται σχεδόν αμέσως μόλις ο καπνιστής σβήσει το τελευταίο τσιγάρο.

Μελέτες έχουν δείξει πως:

  • Μετά από 2 ώρες η νικοτίνη αρχίζει να απομακρύνεται από τον οργανισμό.
  • Μετά από 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης, που προκαλείται από τη νικοτίνη, αρχίζουν να επανέρχονται στις αρχικές τιμές.
  • Μετά από 12 ώρες το τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από τον καπνό αποβάλλεται από τον οργανισμό.
  • Μετά από 2 ημέρες η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται.
  • Μέσα σε 2-12 εβδομάδες η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, ενώ το τρέξιμο και το βάδισμα γίνονται ευκολότερα.
  • Μετά από 3-9 μήνες ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και η κατάσταση των πνευμόνων βελτιώνεται.
  • Μέσα σε 5 χρόνια ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο μειώνεται στο μισό.
  • Μετά από 10 χρόνια ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο μισό και ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο εξισώνεται με εκείνον κάποιου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

ΤΕΣΤ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ:

Νιώθετε την ανάγκη να κόψετε το κάπνισμα;

Το «κλειδί» προκειμένου να διακόψει κάποιος το κάπνισμα είναι η πρόθεση που έχει, δηλαδή πόσο πραγματικά «θέλει να κόψει το τσιγάρο».

Η έρευνα έχει δείξει ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προσδιορίζουν μια επιτυχημένη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος είναι το υψηλό κίνητρο του καπνιστή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Πώς θα μάθετε όμως αν είστε πραγματικά διατεθειμένοι να κόψετε το κάπνισμα; Συμπληρώνοντας το παρακάτω τεστ! Και αν το αποτέλεσμα δείξει ότι δεν είστε έτοιμος/η, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει πολλές συμβουλές για να σας βοηθήσει να το πετύχετε. Άλλωστε, υπάρχουν και σε πολλά νοσοκομεία ειδικά τμήματα, όπως το Ειδικό Κέντρο Διακοπής του Καπνίσματος στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο.

1η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ανησυχείτε για τους σοβαρούς κινδύνους της υγείας σας που συνδέονται με το κάπνισμα;

Α. Ναι
Β. Μερικές φορές
Γ. Ποτέ

2η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Σκέφτεστε τα πλεονεκτήματα που θα έχετε κόβοντας το κάπνισμα;

Α. Συχνά
Β. Μερικές φορές
Γ. Ποτέ

3η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ξοδεύετε πολλά χρήματα σε τσιγάρα;

Α. Συμφωνώ
Β. Συμφωνώ κατά κάποιον τρόπο
Γ. Ποτέ

4η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Σας ενοχλεί να εξαρτάστε από το κάπνισμα;

Α. Συμφωνώ
Β. Συμφωνώ κατά κάποιον τρόπο
Γ. Διαφωνώ

5η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Νιώθετε ενοχές ή αισθάνεστε άσχημα όταν καπνίζετε μπροστά στους φίλους και την οικογένειά σας;

Α. Ναι
Β. Μερικές φορές
Γ. Ποτέ

6η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Νιώθετε ενοχές ή αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας όταν καπνίζετε;

Α. Συνεχώς
Β. Μερικές φορές, όταν έχω καπνίσει πολύ
Γ. Ποτέ

7η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πόσο πολύ επιθυμείτε να διακόψετε το κάπνισμα;

Α. Πολύ
Β. Λίγο
Γ. Δεν είμαι βέβαιος/η

8η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πόσο συχνά σκέφτεστε να διακόψετε το κάπνισμα;

Α. Συχνά
Β. Αρκετά συχνά
Γ. Ποτέ

9η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να κόψετε το κάπνισμα;

Α. Ναι, αρκετές φορές
Β. Μια δυο φορές
Γ. Όχι, ποτέ

10η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πόσο αποφασισμένοι είστε να κόψετε το κάπνισμα;

Α. Πάρα πολύ
Β. Αρκετά
Γ. Καθόλου

11η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πόση εμπιστοσύνη έχετε στον εαυτό σας ότι θα σταματήσετε το κάπνισμα στην επόμενη προσπάθειά σας;

Α. Πάρα πολύ
Β. Αρκετή
Γ. Δεν είμαι βέβαιος/η

12η ΕΡΩΤΗΣΗ
Στην επόμενη προσπάθεια να διακόψετε το κάπνισμα, αν παρεκκλίνατε και καπνίζατε για ένα βράδυ, θα σκεφτόσασταν:

Α. Θα επιμείνω σε αυτή την προσπάθεια
Β. Δεν είμαι απόλυτα έτοιμος/η, ίσως θα πρέπει να σκεφτώ να διακόψω όταν θα είμαι έτοιμος/η
Γ. Τι νόημα έχει; Ας συνεχίζω να καπνίζω

13η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θα σκεφτόσασταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, το φαρμακοποιό ή ένα ειδικό πρόγραμμα για υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος;

Α. Ναι
Β. Ίσως
Γ. Όχι

14η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Έχετε σκεφτεί να ορίσετε μια ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος;
Α. Ναι
Β. Κατά κάποιον τρόπο
Γ. Όχι

15η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γνωρίζετε τα ερεθίσματα που σας κάνουν να θέλετε να καπνίσετε και είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε να τα αποφύγετε;

Α. Ναι
Β. Κατά κάποιον τρόπο
Γ. Όχι

16η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θα εξετάζατε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε κάποια τεκμηριωμένη ιατρική θεραπεία, όπως θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης ή άλλα φάρμακα για να σας βοηθήσουν να διακόψετε το κάπνισμα;

Α. Ναι
Β. Όχι, προτιμώ να μη χρησιμοποιήσω καμιά θεραπεία
Γ. Δεν θέλω να διακόψω

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Α:
Συγχαρητήρια! Είστε ένας καπνιστής αποφασισμένος να κόψει το τσιγάρο! Βρίσκεστε στην κατάλληλη στιγμή για να κάνετε μια επιτυχημένη προσπάθεια να κόψετε το κάπνισμα. Το σημαντικότερο βήμα, στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσετε τώρα, είναι να μιλήσετε με ένα γιατρό για βοήθεια και συμβουλές, προκειμένου να διακόψετε το κάπνισμα, καθώς και για να ορίσετε μια ημερομηνία διακοπής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Β:
Έχετε σχεδόν πετύχει το στόχο, σκέφτεστε να κόψετε το κάπνισμα και έχετε επεξεργαστεί την ιδέα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε γιατί στηρίζεστε στο κάπνισμα, που είναι ένας «ψεύτικος φίλος». Τα καλά νέα είναι ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ! Μπορεί να πιστεύετε ότι η ζημιά έχει γίνει, αλλά οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό αρχίζουν να μειώνονται από τη στιγμή που το διακόπτετε. Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να συζητήσετε με κάποιο γιατρό ή μια ομάδα υποστήριξης σχετικά με στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γ:
Το γεγονός ότι ολοκληρώσατε αυτό το ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης δείχνει ότι το να κόψετε το κάπνισμα υπάρχει τουλάχιστον στο μυαλό σας. Μια μέρα μπορεί να είστε έτοιμοι να σταματήσετε να καπνίζετε. Το να μην έχετε προσπαθήσει ποτέ να το κόψετε ή να μην το έχετε κόψει έστω και για λίγο, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποια είναι η γνώμη σας σήμερα, σας καλούμε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς το κάπνισμα σας ελέγχει. Αυτό θα το πετύχετε αν έλθετε σε επαφή με ένα γιατρό ή κάποιο πρόγραμμα υποστήριξης για διακοπή του καπνίσματος για συμβουλές και βοήθεια. Ακόμα και αν το να το διακόψετε είναι δύσκολο, μπορείτε να το κάνετε ευκολότερο με τις σωστές στρατηγικές και βοήθεια. Επιπλέον, υπάρχει διαθέσιμη φαρμακολογική θεραπεία, η οποία αν συνοδευτεί από υποστήριξη και χορήγηση συμβουλών, προσφέρει τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας και μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος.

Πηγη: belife.gr