banner ad

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ ΜΕΡΟΣ Α’

. May 11, 2013 . 0 Comments

 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ που βάζουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, ένα στικ κανέλας, 6 γαρύφαλα, 6 μπαχάρια. Προσθέτουμε το κρασί ίσα-ίσα να σκεπάζεται το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί όλη νύχτα.
Την επομένη σουρώνουμε το κοτόπουλο, πετάμε τα μυρωδικά και κρατάμε το κοτόπουλο και το κρασί ξεχωριστά.
Σε μια σακούλα βάζουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι, 1 κ.γ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με αρκετό χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά το κοτόπουλο από το κρασί ώστε να πάρει καλό χρώμα και να μην απορροφήσει πολύ από το αλεύρι.
Βάζουμε μερικά κομμάτια κοτόπουλου στη σακούλα, κουνάμε καλά και τα βάζουμε μετά σε ένα κόσκινο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Τινάζουμε το επιπλέον αλεύρι από το κρέας κουνώντας τα κομμάτια καλά μέσα στο κόσκινο.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει. Όταν είναι έτοιμο βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το κοτόπουλο καλά από όλες τις μεριές. Αν δεν χωράει όλα τα κομμάτια τότε τα βάζουμε λίγα λίγα και κρατάμε όσα είναι έτοιμα σε ένα πιάτο. Θέλουμε να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας.
Στη φωτιά βάζουμε και μια βαθιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε εκεί τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίχνουμε το κονκασέ. Σε αυτή τη σάλτσα βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αν χρειατεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα 2 στικ κανέλας, τα 6 γαρύφαλα και τα 6 μπαχάρια, τη δάφνη και το ζωμό. Σκεπάζουμε και αφού πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο και να έχει πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Μιας και έχουμε βάλει αλεύρι είναι πιθανό να ”πιάνει” το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας οπότε καλό είναι από καιρό σε καιρό να το ανακατεύουμε και, προσοχή, να μην έχουμε δυνατά τη φωτιά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας. Καλό είναι για να μην γίνουμε χάλια καθώς τρώμε, να τα κόψουμε στα 2 ή στα 3.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη πιατέλα, από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και πάνω τη σάλτσα. Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη γραβιέρα.
Η Παστιτσάδα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της Κέρκυρας. Σε φαρμακεία στην πόλη θα βρείτε έτοιμο μείγμα των μπαχαρικών που χρειάζεται για το πιάτο αυτό. Αν και φυσικά κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά όπλα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο τριμμένο κύμινο αλλά και λίγο κάρι σε σκόνη.

Αν θέλετε να κάνετε την παστιτσάδα με κόκκορα καλό είναι να αφαιρέσετε πολύ από το λίπος του. Επίσης, φυσικά θα χρειαστεί να το μαγειρέψετε για αρκετά περισσότερη ώρα, το ίδιο αν θα το κάνετε και με μοσχάρι. Μπορείτε επίσης να βάλετε κει φρέσκια ντομάτα αλλά η σάλτσα είναι πιο ”δεμένη” με το κονκασέ.

Υλικά για 6 άτομα

1 κοτόπουλο μεγάλο με τα κόκαλα σε μικρά κομμάτια
3 κρεμμύδια σε φέτες
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
500 γρ. κόκκινο κρασί
αλεύρι
αλάτι/ πιπέρι
3 στικ κανέλας
12 γαρύφαλα ολόκληρα
12 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα για παστίτσιο

Πηγη: megatv

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *