ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

timthumb.phpΟ πόνος στη μέση που για πολλούς είναι χρόνιος και δυσβάσταχτος θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με μια απλή και ανέξοδη αντιβιοτική αγωγή, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Η ανακάλυψη που από πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ανατρεπτική όσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση, δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό European Spine Journal. Η καθηγήτρια Dr Hanne Albert η οποία προέβη στην ανακάλυψη, υποστηρίζει ότι η αντιβίωση θα μπορούσε να ωφελήσει περίπου τους μισούς πάσχοντες με πόνο στη μέση.

Η ερευνήτρια σε συνεργασία με βρετανούς ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Birmingham ξεκίνησε την έρευνά της με την ανάλυση ιστών που ελήφθησαν από ανθρώπους με σοβαρό πόνο στην μέση για τον οποίο χειρουργήθηκαν. Διαπιστώθηκε ότι οι μισοί από τους εξεταζόμενους είχαν μολυνθεί με το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χορήγησαν δοκιμαστικά σε 162 άνδρες και γυναίκες με σοβαρό πόνο στη μέση αντιβίωση επί εκατό ημέρες ή εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Διαπίστωσαν ότι σε αντιδιαστολή με το πλασέμπο, η αντιβίωση συνέβαλε σε θεαματική μείωση του πόνου των πασχόντων. Επί παραδείγματι ένα χρόνο μετά όσοι είχαν λάβει την αντιβίωση είπαν ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, είχαν πονέσει επί 64 ώρες, ενώ όσοι είχαν λάβει το πλασέμπο είχαν συμπληρώσει 200 ώρες πόνου.

Επίσης, όσοι είχαν λάβει την αγωγή έλειψαν από την εργασία τους λόγω πόνου για 19 ημέρες, ενώ όσοι είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο είχαν πάρει 45 ημέρες αναρρωτικής άδειας.

Παρόλα αυτά προτού κάποιοι βιαστούν να πάρουν από μόνοι τους αντιβίωση για τον πόνο στη μέση, οι ειδικοί τονίζουν ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου την οποία μελετούν αγγίζει το 40% των περιπτώσεων πόνου στη μέση και η χορήγησή της γίνεται μόνο σε πολύ σοβαρά περιστατικά. Επομένως, συνιστάται να μην πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μας.

Πηγη: vita.gr