ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

paraxenoi-ilikiwmenoi-anthrwpoi-09Τι μπορεί να επηρεάσει την ένταση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Για πολλές γυναίκες η περίοδος της εμμηνόπαυσης χαρακτηρίζεται όχι μόνο από ορμονικές αλλαγές αλλά και αλλαγές στη διάθεση, σωματικά ενοχλήματα, εξάψεις καθώς και δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες τα συμπτώματά τους με την ίδια ένταση και δεν αισθάνονται τον ίδιο βαθμό ενόχλησης.

Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που προσπαθούν να εντοπίσουν παράγοντες (π.χ. χαρακτηριστικά προσωπικότητας) που επηρεάζουν το πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη («Pimenta», 2013) που διερεύνησε τον ρόλο των πνευματικών αναζητήσεων (λ.χ. θρησκευτική πίστη, διαλογισμός) στα συμπτώματα αυτά.

Η μελέτη στηρίχτηκε σε δείγμα 710 γυναικών και τα ευρήματα υποστήριξαν ότι το επίπεδο πνευματικής αναζήτησης κάθες γυναίκας σχετιζόταν με τα συμπτώματα που ανέφερε. Συγκεκριμένα, το υψηλό επίπεδο συσχετιζόταν με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, χαμηλότερο άγχος, λιγότερες δυσκολίες στη συγκέντρωση, χαμηλότερα επίπεδα πόνου/ενοχλήσεων, λιγότερες εξάψεις και μειωμένα προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία.

Πώς εξηγείται αυτή η επίδραση;

Η παραπάνω μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν εξηγούνται μόνο από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, αλλά συχνά εξηγούνται και από τις αλλαγές που συμβαίνουν γενικότερα στη ζωή της γυναίκας όταν βρίσκεται στην ηλικία της κλιμακτηρίου (π.χ. ο ρόλος της μητέρας αποδυναμώνεται, αυξάνονται τα προβλήματα υγείας της ίδιας ή του συζύγου, η εικόνα σώματος αλλάζει).

Η παραπάνω μελέτη έδειξε πως οι πνευματικές αναζητήσεις είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με την αναφορά λιγότερων συμπτωμάτων κατά την κλιμακτήριο.

Μια πιθανή ερμηνεία της συσχέτισης αυτής είναι ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα πνευματικών αναζητήσεων διαχειρίζονται τις αλλαγές της ζωής τους με έναν περισσότερο θετικό τρόπο και κατ’ επέκταση βιώνουν λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα διότι διατηρούν καλύτερη ψυχική υγεία.

Πηγη: tanea.gr