ΜΟΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ….

d7366dΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΦΥΛΑΕΙ

Μέχρι να επιστρέψετε οι γονείς από το γραφείο σας στο σπίτι το παιδί μένει συνήθως στη γιαγιά ή με κάποια γυναίκα που το φυλάει. Επομένως, θα κάνει τα μαθήματά του με κάποιο από τα παραπάνω πρόσωπα. Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις;

  • Συζητήστε με αυτόν, κοντά στον οποίο το παιδί περνά τη μέρα του, για το πώς τα βγάζει πέρα με τη μελέτη του, σε ποια σημεία υστερεί, πού έχει προβλήματα.
  • Επίσης, ζητάτε από το παιδί να σας δείχνει κάθε βράδυ τα γραπτά του, ώστε έτσι να έχει την αίσθηση ότι συμμετέχετε κι εσείς στην πρόοδό του και τα μαθήματά του. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ενημερώνεστε κι εσείς για την απόδοσή του, αλλά και θα το βοηθάτε, ακόμη και αν δεν είστε όλη την ημέρα στο σπίτι.
  • Είναι σκόπιμο να θέσετε κάποιους κανόνες που θα τηρούνται από όλους. Για παράδειγμα, το παιδί να μελετά σε ένα συγκεκριμένο χώρο και όχι οπουδήποτε, να μη διαρκεί η μελέτη του περισσότερο απ’ όσο πρέπει, όταν τεμπελιάζει να διακόπτει για λίγο το διάβασμα κ.λπ.

ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΕ ΑΙΤΙΑ

  • Η σκληρή και άδικη τιμωρία έχει μόνο αρνητικό αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, το μικρό παιδί δεν καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο τιμωρήθηκε και αντιδρά ακόμα πιο άσχημα.
  • Επίσης, αν συμβεί κάτι πραγματικά επικίνδυνο, ας μην κάνετε καλύτερα κριτική για ολόκληρη την προσωπικότητά του, όπως να το χαρακτηρίσετε «ηλίθιο, ανίκανο, άχρηστο παιδί», αλλά να εντοπίζετε τις παρατηρήσεις σας στο θέμα που έχει προηγηθεί, όπως «δεν είναι κρίμα που δεν με άκουσες και ανεβαίνοντας εκεί έπεσες και πονάς;».

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται να κάνουν κάτι γιατί θα τιμωρηθούν, αλλά να γνωρίζουν γιατί δεν πρέπει να το κάνουν.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα παιδιά λατρεύουν την τηλεόραση. Το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί που λένε ότι από 4 έως 10 ετών περνάνε 1 ώρα και 40 λεπτά την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, από 11 έως 14 πάνω από 2 ώρες και τα μεγαλύτερα γύρω στις 3 ώρες.

Δεν μπορεί επομένως ένα παιδί να ζήσει χωρίς τηλεόραση; Ασφαλώς και μπορεί, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Αλλά η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σημερινής ζωής και το παιδί, όπως οι ενήλικες, δέχεται συνέχεια αναφορές για τη μια ή την άλλη εκπομπή. Αν, λοιπόν, αρνηθείτε στο παιδί σας αυτό το… άνοιγμα στον κόσμο, τότε κινδυνεύετε να το απομονώσετε από τους συμμαθητές του.

Για να έχουν επομένως τα παιδιά όφελος από την τηλεόραση, θα πρέπει να τα μάθετε να έχουν μια εποικοδομητική σχέση μαζί της. Πώς; Τα παρακάτω τεχνάσματα θα βοηθήσουν το παιδί να γίνει ένας ενεργητικός τηλεθεατής.

1. Μην αφήνετε την τηλεόραση συνεχώς ανοιχτή, διότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσετε πραγματική εξάρτηση στο παιδί.

2. Βάλτε σαφείς περιορισμούς: Τα παιδιά θα βλέπουν μόνο τις αγαπημένες τους εκπομπές.

3. Ανοίξτε την τηλεόραση για μια συγκεκριμένη εκπομπή και κλείστε τη μόλις αυτή τελειώσει.

4. Για τον παραπάνω σκοπό, επιλέγετε μαζί με τα παιδιά σας τις εκπομπές.

5. Βλέπετε μαζί με τα παιδιά σας τηλεόραση και σχολιάζετε μετά τα δρώμενα.

6. Μη μετατρέψετε ποτέ την τηλεόραση σε μπέιμπι σίτερ.

7. Μην τους…χαρίσετε τη δική τους τηλεόραση όταν κλείσουν τα 10!

8. Γράψτε κάποιες εκπομπές στο βίντεο και βάλτε τες να τις δούνε τα παιδιά σας όταν δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο.

9. Δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα! Μην κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση ατέλειωτες ώρες, αλλά δείξτε ενδιαφέρον και για άλλες δραστηριότητες.

10. Μην αφήνετε τα παιδιά να βλέπουν βίαιες και σκληρές ταινίες.

Πηγη: belife.gr