ΜΕ “ΠΙΣΤΗ” ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΦΟΒΟ…

clip_image_eisodosΛένε ότι οι άνθρωποι που ξεπερνούν τον κίνδυνο , τον θάνατο γεννιούνται δυο φορές,  όταν όμως μετά αυτά τα άτομα βοηθούν τους συνανθρώπους τους να κερδίσουν την ζωή και να συνεχίσουν να ονειρεύονται τότε παραδίδουν μαθήματα δύναμης και ανθρωπιάς, γίνονται σύμβολα  ελπίδας. Μέσα σε αυτά τα άτομα ανήκει ο Χρήστος Βλάχος, πρόεδρος του συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Πίστη» από το 2003 μέχρι και σήμερα. Μηχανικός , ηλεκτρολόγος παλιά σήμερα  Παλεύει  με τους άλλους γονείς και τους εθελοντές – με πράξεις και όχι με λόγια – να σώσει τις ζωές παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία και να κάνουν έτσι το ξεκίνημα για μια καινούρια ζωή. «Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη μου στα 14 εμφάνισε μια δύσκολη μορφή καρκίνου. Μπαίναμε και βγαίναμε στα νοσοκομεία και είδα τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπήρχαν. Είδα την γυναίκα μου να αγωνιά και να μην έχει ψυχολογική στήριξη. Έκανα τάμα τότε να βοηθήσω όλα τα παιδιά, όλες τις οικογένειες  που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα  και  μπήκα στο σύλλογο.»

Σήμερα η κόρη του είναι 27 ετών και υγιής, ξεπέρασε το πρόβλημα, σπούδασε στην φιλοσοφική σχολή και  θα φέρει μια νέα ζωή στον κόσμο, αφού είναι έγκυος.

«Ο Καρκίνος, η λευχαιμία δεν είναι επάρατοι  νόσος, κακώς τα λέμε έτσι, ξεπερνιούνται στο 80% αρκεί να υπάρχουν στην διαθεσή μας  τα  φάρμακα και να είναι κοντά μας η πολιτεία.»

 «Ο στόχος μας είναι να βοηθάμε οικογένειες, γιατρούς και νοσοκομεία με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτή την στιγμή έχουμε 9 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς , παιγνιδοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές. Είναι σημαντικό να μπαίνει ένας ειδικός στο δωμάτιο, να παίζει με το άρρωστο παιδάκι και να του δίνει χαρά. Και έτσι θα συνεχίσουμε παρόλο που τα χρήματα του συλλόγου μας αυτή την στιγμή φθάνουν για να  λειτουργήσουμε λίγους  μήνες  μόνο. Θα τα καταφέρουμε, στηριζόμαστε σε δωρεές και χορηγίες και είμαστε τόσο καθαροί που σε ελέγχους που δεχόμαστε από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.»

fotoxrousosΟ σύλλογος «Πίστη» έχει δώσει  μηχανήματα και ιατρικά υλικά στα νοσοκομεία και κυρίως στήριξη στις οικογένειες με παιδάκια που έχουν  λευχαιμία. Το μόνο που ζητάνε είναι δωρητές μυελού των οστών γιατί ο κάθε ένας από εμάς αύριο μπορεί να εμφανίσει μυελική απλασία, λευχαιμία. Δωρητής μπορεί να γίνει κάθε ενήλικας από 18 έως 55 ετών που δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, καρδιοπάθειες ή νεοπλασίες. Η λήψη γίνεται με δυο τρόπους  και  είναι  ακίνδυνη. Ο πρώτος είναι με οστική παρακέντηση στο κόκκαλο της λεκάνης με γενική η ραχιαία αναισθησία από ειδικούς αιματολόγους  που ασχολούνται με την μεταμόσχευση και ο δεύτερος με αιμοληψία με την μέθοδο της αιμοπεταλιαφαίρεσης. Το ποσό του μυελού που συλλέγεται είναι 2-3% του συνόλου και αναγεννάται σε 20 ημέρες με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη. Έτσι αυτή η άμεση ανάπλαση δίνει την δυνατότητα να προσφέρει κάποιος μόσχευμα περισσότερες από μια φορές αν χρειαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. « Στην ελλάδα  έχουμε 32.ΟΟΟ δότες ενώ διεθνώς ξεπερνούν τα 10.000.000 Ο κάθε αριθμός είναι ένα όριο, η προσφορά ζωής όμως δεν έχει όρια και μακάρι να έχουμε την τύχη να μας παρουσιαστεί η ευκαιρία έστω και μια φορά να σώσουμε μια ζωή. Η λευχαιμία μπορεί να νικηθεί αρκεί να καταλάβουμε την σημαντικότητα της δωρεάς μυελού των οστών.» τονίζει ο Χρήστος Βλάχος.

Και Το σίγουρο είναι ότι αν την καταλάβουμε γινόμαστε σε μια στιγμή  χρήσιμοι για μια ζωή.

 Περισσότερες πληροφορίες  Πίστη

 Σινώπης 33, Γουδί τηλ 2107488961

www.pisti.gr