ΤΡΙΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

bb9256a63787b64901a2b3755d80495f_XLΚατέλαβε την 3η θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα μουσεία

Την τρίτη θέση κατέλαβε το Μουσείο της Ακρόπολης στη λίστα με τα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου που δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times.Η κορυφαία βρετανική εφημερίδα σε τετρασέλιδο αφιέρωμα της, με τίτλο «The World’s 50 Best Museum», ζήτησε από ειδικούς να μιλήσουν για τα αγαπημένα τους μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Πρώτο βγήκε το μουσείο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον και δεύτερο το Βρετανικό Μουσείου στο Λονδίνο.

Κάτω από κάθε επιλεγμένο μουσείο υπάρχει και μια μικρή επεξήγηση. Για το μουσείο της Ακρόπολης η εφημερίδα γράφει: «Στην αρχαία οδό που οδηγεί στον “ιερό βράχο”, όπου ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας δεσπόζει πάνω από την Αθήνα, βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα νέο αστραφτερό σπίτι για τη φιλοξενία της πιο γνωστής κληρονομιάς του κλασσικού πολιτισμού. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονται για να δουν τα πολιτιστικά θαύματα ενός δοξασμένου παρελθόντος. Αυτά στέκονται πλημμυρισμένα από φυσικό φως με υποβλητικό φόντο την απίθανη θέα του αυθεντικού μνημείου».

Οι συντάκτες παροτρύνουν τους αναγνώστες να δουν τα αετώματα.

Στην εισαγωγή της η εφημερίδα αναφέρει: «Τα μουσεία δεν είναι μπαγιάτικα αποθετήρια με ξεπερασμένα λείψανα. Είναι ζωντανές συλλογές της πολιτιστικής μας ζωής. Όταν τα επισκεπτόμαστε είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα στα βάθη της ιστορίας της ανθρώπινης ζωής».

Πιο κάτω, προσκαλεί τους αναγνώστες της «να κλέψουν λίγο χρόνο από τα ταξίδια τους» και να διαβάσουν τη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς που έχουν κατατάξει οι ειδικοί, «οι πιστοί γκουρού των μουσείων», όπως τους χαρακτηρίζει. «Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται ινστιτούτα που δίνουν έμφαση στα ιστορικά, πολιτιστικά και επιστημονικά έργα τέχνης» επισημαίνει η εφημερίδα Sunday Times.

Πρόκειται για μια εξαιρετική διάκριση για το Μουσείο της Ακρόπολης, όχι μόνο γιατί τη λίστα συνέταξαν κορυφαίοι του είδους αλλά και γιατί συμπεριλαμβάνουν μουσεία με μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων. Όπως υπογραμμίζεται, στα μουσεία αυτά μπορεί κανείς να θαυμάσει από τους αρχαίους Έλληνες Θεούς και τον κινεζικό στρατό από τερακότα μέχρι γράμματα των άγγλων ρομαντιστών.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο της Ακρόπολης ήρθε πολύ πιο ψηλά ακόμη και από πιο φημισμένα μουσεία του κόσμου, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στην πρώτη εικοσάδα συμπεριλαμβάνονται:

1. Μουσείο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον

2. Βρετανικό Μουσείου στο Λονδίνο

3. Μουσείο της Ακρόπολης

4. Μουσείο Σερ Τζον Σόαν στο Λονδίνο

5. Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορία στη Νέα Υόρκη

6. Πολεμικό Μουσείο Ιμπέριαλ στο Λονδίνο

7. Παλάτι του Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη

8. Παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία

9. Βικτόρια και Αλπερτ στο Λονδίνο

10 Εθνικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο

11.Πιτ Ρίβερς στην Οξφόρδη

12. Μουσείο Επιστημών στο Λονδίνο

13. Ισραηλινό Μουσείο στην Ιερουσαλήμ

14. Μαυσωλείο Γουίν Σιν στην Κίνα

15. Μουσείο Χουντέριαν στο Λονδίνο

16. Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο

17. Καναδικό Μουσείο του Πολιτισμού στην Οτάβα

19. Νιους Μουσείο στο Βερολίνο

20. Τσεντράλε ντι Μοντεμαρτίνι στην Ρώμη

Πηγη: newsbeast.gr