ΔΙΠΛΗ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ANGELINA JOLIE

jolie-salutes_2562526bH γνωστή ηθοποιός Angelina Jolie ανακοίνωσε με άρθρο της στην εφημερίδα New York Times ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή προληπτικά αφού έμαθε οτι φέρει το γονίδιο BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

“Οι γιατροί εκτίμησαν ότι είχα ένα 87% κίνδυνο να αναπτύξω καρκίνου του μαστού και 50% κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών” δήλωσε η Jolie. «Αφού ήξερα ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα, αποφάσισα να δράσω άμεσα και να ελαχιστοποιήσω όσο μπορούσα τον κίνδυνο. Πήρα λοιπόν την απόφαση να κάνω προληπτικά διπλή μαστεκτομή.”

Η μητέρα της Τζολί, Marcheline Bertrand, πέθανε από καρκίνο του μαστού το 2007 σε ηλικία των 56.

Η Angelina Jolie αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για την περιπέτεια της υγείας της ελπίζοντας ότι η εμπειρία της αυτή θα βοηθήσει κι άλλες γυναίκες. Όπως αναφέρει: “Σήμερα υπάρχει η πιθανότητα μέσα από μια εξέταση αίματος να μάθετε αν είστε φορέας του γονιδίου για τον καρκίνο του μαστού ή της μήτρας και να λάβετε τα μέτρα σας. Για όποια γυναίκα διαβάζει αυτό το άρθρο θέλω να την ενθαρρύνω, ειδικά αν έχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά της, να αναζητήσει πληροφορίες, να μιλήσει με τους ειδικούς και να πάρει μια σωστή απόφαση».

Καρκίνος του μαστού και καρκίνος των ωοθηκών

Στην Ελλάδα 1 στις 12 γυναίκες έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τον καρκίνο της ωοθήκης είναι 1 στις 70. Μερικές γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, συνήθως ανήκουν σε οικογένειες των οποίων και άλλα μέλη είχαν αυτές τις ασθένειες.

Ο ρόλος των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 στον καρκίνο του μαστού

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με 2 ομάδες από εκατό περίπου χιλιάδες διαφορετικά γονίδια. Η μια ομάδα γονιδίων προέρχεται από τη μητέρα και η άλλη από τον πατέρα. Σε μερικές οικογένειες, ο καρκίνος προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στα γονίδια αυτά, η οποία κληρονομείται από τη μητέρα ή τον πατέρα στα παιδιά.

Δύο γονίδια, τα BRCA 1 και BRCA 2 βρέθηκαν να παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής τους, όταν φέρουν γενετική μεταλλαγή. Γι αυτό είναι σημαντικό, η γυναίκα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών στην οικογένεια, να υποβάλλεται σε εξέταση (γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2) για να μάθει αν έχει αυτή την προδιάθεση. Είναι εξίσου σημαντικό μια γυναίκα που έχει ήδη προσβληθεί από τη νόσο να κάνει το τεστ, καθότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου και στον άλλο το μαστό, είναι περίπου 60% μεγαλύτερος εάν η γυναίκα έχει μεταλλαγμένο BRCA 1 ή BRCA 2 γονίδιο.

Πρόσφατες ανακαλύψεις μακροχρόνιων ερευνών έδειξαν ότι δύο γονίδια, τα BRCA 1 και BRCA 2, σε περίπτωση γενετικής μεταλλαγής τους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, το 87% των γυναικών που έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA 1 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ το 64% θα αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών. Αντιθέτως, αν σε μια γυναίκα βρεθεί ότι δεν έχει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη στο BRCA 1, ακόμη κι αν έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, τότε η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή ωοθηκών μειώνεται στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού (περίπου 10% για καρκίνο του μαστού και 1,4% για καρκίνο των ωοθηκών).

Πηγη: healthpress.gr