ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ!

2323187806_74a9b3f4f0_oΦυσιολογικά, περίπου το 50% των μωρών αρχίζουν να πιπιλάνε το δάχτυλό τους σαν αποτέλεσμα μιας βασικής ανάγκης να βυζαίνουν, που ξεκινά πριν ακόμα έρθουν στον κόσμο. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μερικά έμβρυα πιπιλάνε το δάχτυλό τους μέσα στη μήτρα! Και μερικά, μάλιστα, γεννιούνται με κάλους στα δάχτυλά τους από το πιπίλισμα…

Όλα τα μωρά γεννιούνται με αυτή την ανάγκη, παρόλο που η έντασή της ποικίλλει από μωρό σε μωρό. Σήμερα, πολλές πολυάσχολες μητέρες συχνά σταματούν να θηλάζουν τα παιδιά τους ή τους απομακρύνουν το μπιμπερό τους μόλις αντιληφθούν ότι ο νεαρός βλαστός τους δεν πεινάει πια ή μόλις αδειάσει το μπιμπερό. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, μερικά μωρά νιώθουν ακόμα την ανάγκη να βυζαίνουν, παρά το γεγονός ότι έφαγαν αρκετά. Τα μωρά αυτά συνήθως ικανοποιούν αυτή τους την ανάγκη πιπιλώντας τα δάχτυλά τους ή άλλα πράγματα.

Μια ανάγκη που σιγά-σιγά περιορίζεται

Σύμφωνα με τους παιδίατρους, η επιτακτική ανάγκη του μωρού να βυζαίνει φυσιολογικά, σταδιακά ελαττώνεται από την ηλικία περίπου των 6 μηνών (το νωρίτερο). Όμως, έτσι κι αναπτύξουν τα μωρά τη συνήθεια  να «κάνουν πιπίλα», τη συνεχίζουν όχι επειδή νιώθουν την ανάγκη, αλλά επειδή ανακαλύπτουν ότι αυτό τους δίνει παρηγοριά όταν είναι κουρασμένα ή αισθάνονται λίγο κακοδιάθετα.

Όταν όμως αυτά τα μωρά –μεγαλώνοντας λίγο- αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητα, χαίρονται με την ιδέα ότι το δάχτυλό τους είναι πάντα διαθέσιμο για να τους δώσει παρηγοριά όποτε θελήσουν. Το πιο σημαντικό όμως για το μωρό που μεγαλώνει κι έχει μια έντονη επιθυμία να είναι ανεξάρτητο, είναι το ότι μπορεί να πιπιλάει το δάχτυλό του μόνο του, χωρίς καμιά απολύτως βοήθεια από έναν ενήλικο.

Τι πρέπει να κάνετε;

  • Πρώτα απ’ όλα, μην ανησυχείτε αν το παιδί σας πιπιλάει χρόνια τώρα το δάχτυλό του. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι δυστυχισμένο ή ότι εσείς δεν κάνετε κάτι σωστά.
  • Οπωσδήποτε μην τιμωρήσετε το παιδί σας. Και μη προσπαθήσετε να το κάνετε να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του χρησιμοποιώντας περιορισμούς ή βάζοντάς του…πιπέρι στο δάχτυλο. Όλα αυτά δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι απλώς θα το κάνετε να νιώθει ακόμα χειρότερα και θ’ αυξήσετε την επιθυμία του να πιπιλάει το δάχτυλό του περισσότερο από πριν.
  • Ένα πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε, είναι να παρατηρήσετε πότε το παιδί σας πιπιλάει το δάχτυλό του. Εφόσον το να πιπιλάνε τα βρέφη, είναι μια συνήθεια  που τους δίνει παρηγοριά, το χρονιάρικο παιδί σας είναι πιθανό να πιπιλάει το δάχτυλό του πιο συχνά, όταν νιώθει άσχημα.
  • Μήπως πιπιλάει το δάχτυλο λίγο πριν πάει για ύπνο; Δοκιμάστε να το βάλετε να πλαγιάσει λίγο πιο νωρίς. Μήπως αυτό συμβαίνει όταν έχετε επισκέψεις; Βοηθήστε το να προσαρμοστεί με τους ξένους στο σπίτι χαρίζοντάς του επιπλέον χάδια και περισσότερη προσοχή.

Προσοχή!

Οτιδήποτε κι αν αποφασίσετε να κάνετε, μην ανησυχείτε. Το παιδί σας, όπως τα περισσότερα, θα σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του μόνο του, ανεξάρτητα του τί κάνετε εσείς για να το αποτρέψετε. Και θα το κάνει, πολύ πριν βγουν τα μόνιμα δόντια του.

Πηγη: belife.gr