Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

6be25a5b5bf78c2ebee4c985cc879cf8ae9df807Η διαχείριση της νευρικής ανορεξίας και της βουλιμίας

Σε περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας, όπου ο «ασθενής» βρίσκεται στο νοσοκομείο, πρέπει να πάρει γρήγορα βάρος χωρίς να επηρεαστεί η ψυχολογία του.Πρέπει, λοιπόν, να του σερβίρονται ελκυστικά γεύματα σε μικρές ποσότητες, και να αποφεύγονται τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα. Πρέπει, δηλαδή, να προσλαμβάνουν 1.600 θερμίδες την ημέρα στα πρώτα στάδια της θεραπείας και κατόπιν, αυτές να αυξηθούν σταδιακά.

Παράλληλα, πρέπει να γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα αιματολογικές εξετάσεις και να ελέγχονται τα επίπεδα χοληστερίνης, βάρους, λίπους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπομονή, καθώς σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε αυτοκτονία.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας, χρειάζεται η βοήθεια της οικογένειας και η συμβολή του κλινικού-διατροφολόγου, του ψυχολόγου και του ψυχαναλυτή. Πολλές φορές, η νευρική ανορεξία οφείλεται στην παρανόηση του σώματος των κοινωνικών προτύπων, καθώς προβάλλεται πως το λεπτό σώμα είναι συνυφασμένο με την υγεία.

Το φαινόμενο της νευρικής ανορεξίας έχει παρατηρηθεί και σε άνδρες, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, απ’ ότι στις γυναίκες.

Στις περιπτώσεις της νευρικής ανορεξίας ο «ασθενής» πρέπει να παίρνει γύρω στις 30 με 40 θερμίδες ανά κιλό σώματος στην αρχή και σταδιακά να αυξηθεί αυτή η ποσότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ως και 70 θερμίδες ανά κιλό σώματος.

Γενικά, πάντως θα βοηθούσε μια διατροφή χωρίς πρόσθετο αλάτι, για να μειωθεί η κατακράτηση υγρών. Τέλος, τα συμπληρώματα ψευδάργυρου είναι απαραίτητα.

Όσον αφορά τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα βουλιμίας, προτείνεται μια διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα: 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα γεύματα.

Πρέπει να προσέξουμε πολύ το αλκοόλ και τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους εμψυχώσουμε να γυμνάζονται, καθώς η άσκηση μειώνει την αρνητική σκέψη.

Πηγή: mednutrition.gr