ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΙΣΤΕ;

3647973487_73f73758eb_zΠοιος άνθρωπος θα ήθελε να δείχνει μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία; Οι ρυτίδες μπορεί να δείχνουν τη διαδρομή της ζωής μας, αλλά κανένας δεν θέλει να βλέπει στον καθρέφτη έναν…ολόκληρο χάρτη.

Να θυμάστε ότι μπορεί μόνοι σας να προσθέτετε γραμμές στο πρόσωπό σας. Ορισμένες συνήθειες και συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης. Αν τις αποφύγετε, μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας να δείχνει πιο νεανικό.

Έκθεση στον ήλιο. Η κυριότερη αιτία εμφάνισης ρυτίδων

Δεν υπάρχει μαύρισμα που να είναι υγιεινό. Το μαύρισμα είναι σημάδι βλάβης στο δέρμα, απόδειξη ότι οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν εισχωρήσει και βλάψει την υποστηρικτική δομή του δέρματος. Οι περισσότερες ρυτίδες προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου και δεν είναι ποτέ αργά να σταματήσετε τη διαδικασία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Τα χέρια και το πρόσωπο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ηλιακή βλάβη, λόγω της συχνής έκθεσής τους. Κάντε την εφαρμογή του αντηλιακού μέρος της ρουτίνας πριν την έξοδό σας από το σπίτι.

Σημαντικός παράγοντας γήρανσης το κάπνισμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι κακό για το δέρμα. Επιταχύνει τη διαδικασία γήρατος, προκαλεί ρυτίδες στο δέρμα και σας δείχνει μεγαλύτερη από όσο είστε.

Οι ρυτίδες μιας καπνίστριας είναι εμφανείς κάτω από μικροσκόπιο ακόμα και στην ηλικία των 20. Όσο πιο πολλά χρόνια και πιο πολλά πακέτα έχετε καπνίσει τόσο πιό πιθανό είναι να δημιουργηθούν ρυτίδες. Οι ρυτίδες είναι επίσης πιθανότερο να είναι πιο βαθιές στους καπνιστές. Ο καπνός δίνει στο δέρμα ένα μη υγιές χρώμα και τραχιά υφή.

Τι μπορείτε να κάνετε: Σταματήστε το κάπνισμα. Υπάρχουν αποτελεσματικά όπλα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Πώς οι συσπάσεις του προσώπου δημιουργούν ρυτίδες

Οι ρυτίδες στις γωνίες των ματιών ή ανάμεσα στα φρύδια πιστεύεται ότι προκαλούνται από μικρές συσπάσεις των μυών. Σε όλη τη ζωή οι συσπάσεις του προσώπου, όπως το να συνοφρυώνεται κάποιος ή να χαμογελά, αφήνουν τα σημάδια τους στο πρόσωπο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να φοράτε γυαλιά για να αποφεύγετε να συνοφρυώνεστε λόγω του ήλιου.

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλεί ρυτίδες. Άσχετα από το πόσο μαλακό είναι, το μαξιλάρι σας κάθε βράδι ασκεί πίεση στο πρόσωπό σας. Με τα χρόνια μπορεί να δημιουργήσει γραμμώσεις στο μάγουλο, το σαγόνι ή το μέτωπό σας. Οι ρυτίδες ύπνου, εξαρτώνται από το πώς ξεκουράζετε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να κοιμάστε ανάσκελα. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται με το πρόσωπο χωμένο στο μαξιλάρι έχουν την τάση να μην εμφανίζουν ρυτίδες ύπνου.

Οι δίαιτες γιο-γιο

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλά χρόνια επαναλαμβανόμενης δίαιτας γιο-γιο μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα του δέρματος μπορεί να βλάψει την ελαστική δομή, που δίνει στο δέρμα το νεανικό, σφιχτό του τόνο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος, κάντε το με λογικό ρυθμό. Αποφύγετε την υπερφαγία που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση βάρους η οποία μπορεί να τραβήξει το δέρμα.

Προλάβετε τις ρυτίδες μέσω της διατροφής

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας. Σαν την καρδιά και τον εγκέφαλο χρειάζεται καλή διατροφή για να διατηρήσει τη φόρμα και τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, χρειάζεται τη βιταμίνη Β, τη βιοτίνη. Αυτό δημιουργεί τη βάση για νέα υγιή δερματικά κύτταρα. Άλλες βιταμίνες είναι επίσης σημαντικές για το δέρμα.

Οι βιταμίνες C και Ε είναι αντιοξειδωτικές. Μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τη βλάβη του ήλιου και να μειώσουν τη δερματική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού που παράγονται φυσιολογικά συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση και επιδιόρθωση του δερματικού ιστού.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να επιλέξετε ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα και λαχανικά. Το ιδανικό είναι πέντε έως εφτά μερίδες την ημέρα. Οι ντομάτες έχουν βιοτίνη και βιταμίνη C, τα καρότα βιοτίνη και βιταμίνη Α και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αμύγδαλα βιταμίνη Ε.

Μην ξεχνάτε το νερό

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται λεπτότερο και πιο ξηρό. Τότε είναι πιο σημαντικό από ποτέ να πίνετε πολύ νερό και να διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο και πλήρες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα—την ποσότητα που συνιστούν οι περισσότεροι ειδικοί. Μιλήστε πρώτα στον γιατρό σας στην περίπτωση που έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή κάνετε αιμοκάθαρση.

 Πηγη: iatronet.gr