banner ad

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΨΕΤΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ

. April 21, 2011 . 0 Comments

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε παραδοσιακά τα αυγά μας, παρόλο που κάποιοι προτιμούν να τα αγοράζουν έτοιμα βαμμένα αυγά τα τελευταία χρόνια. Προς πείσμα των καιρών εμείς συνεχίζουμε να βάφουμε μόνοι μας τα πασχαλινά αυγά μας. Ας δούμε όμως μερικά βασικά μυστικά για να τα βάψουμε σωστά.

1. Καταρχήν προσέχουμε τι αυγά επιλέγουμε. Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθυ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα καθώς και για τα αυγά που διακοσμούμε με φύλλα φυτών.

2. Αφήνουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Καθαρίζουμε τα αυγά μας καλά με ξύδι. Έτσι απομακρύνεται όλη η βρωμιά που μπορεί να έχουν αλλά και το χρώμα της σφραγίδας.

4. Βράζουμε τα αυγά μας σε σιγανή φωτιά για περισσότερη ώρα, περίπου 10-12 λεπτά ώστε να μη μας σπάσουνε. Τοποθετούμε μόνο μια στρώση αυγών στην κατσαρόλα μας.

5. Ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής όταν χρησιμοποιούμε έτοιμη βαφή. Άλλες απαιτούν μόλις 3 λεπτά και άλλες περισσότερη ώρα. Το μυστικό για βαμμένα αυγά χωρίς σημάδια, δεν είναι στην τεχνική τόσο όσο στην ποιότητα της βαφής, αυτό το κατάλαβα μετά από πολλά χρόνια.

6. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια γυαλίστε τα καλά με λάδι.

Επιθυμείτε κάτι διαφορετικό;

Από τις πιο όμορφες τεχνικές  για να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγά είναι αυτή που στερεώνεις διάφορα μικρά φύλλα ή πέταλα λουλουδιών στα αυγά πριν τα ρίξεις στη βαφή αυγών. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργήσετε τα δικά σας διακοσμημένα χρωματιστά αυγά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λεπτό καλτσόν, κλωστή και φύλλα λουλουδιών ή βοτάνων.

Κόβετε το καλτσόν σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος ικανό να τυλίξουν ένα αυγό όταν είναι τεντωμένα, βάζετε το φύλλο πάνω στο αυγό στο σημείο που θέλετε να υπάρχει το αποτύπωμα του και το τυλίγετε με το κομμάτι του καλτσόν το οποίο στερεώνετε στο αυγό δένωντας μια κλώστη στο τελείωμα του που συνήθως φροντίζεται να είναι είτε στην κάτω, είτε στην πίσω πλευρά του αυγού. Στη συνέχεια βάφετε τα αυγά σας κανονικά, όπως και τα υπόλοιπα και όταν τελειώσετε αφαιρείτε το καλτσόν και τα φύλλα.

Δε γνωρίζω ποιος πρωτοεμπνεύστηκε αυτή την τεχνική και από ποια χώρα πρωτοξεκίνησε, αλλά ξέρω σίγουρα πως είναι αρκετά παλιά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΕΛΛΑΔΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *