ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΥΡΙ ΓΙΑ … ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ

Date

red-wine-and-cheese-56794Η υψηλή διατροφική αξία του τυριού και η πλούσια γεύση του το έχουν κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία τροφίμων έχει προχωρήσει στην παραγωγή τυριού, καθώς και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, προσφέροντάς μας μία γευστική επιλογή χαμηλότερη σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, η οποία διατηρεί τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του κανονικού τυριού και είναι πιο «φιλική» για την υγεία μας! Πως όμως μπορούμε να εντάξουμε το τυρί μειωμένων λιπαρών στην καθημερινότητά μας και άραγε η θρεπτική του αξία ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικίας;

Τυρί μειωμένων λιπαρών τυρί… για όλη την οικογένεια!

Όσον αφορά στους μικρούς μας φίλους, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος -βασικά μικροθρεπτικά συστατικά του τυριού- αποτελούν από τα σημαντικότερα στοιχεία στη διατροφή τους, καθώς συμμετέχουν στη σωστή ανάπτυξη και στο «χτίσιμο» γερών και υγιών οστών και δοντιών. Με άλλα λόγια, η επαρκής πρόσληψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών κατά την παιδική ηλικία συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης στη μετέπειτα ζωή. Μόλις φτάσουν στο δεύτερο χρόνο της ζωής τους, τα παιδιά συστήνεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, εξασφαλίζοντας έτσι μια από τις βασικές πηγές ασβεστίου στην καθημερινή τους διατροφή η οποία περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Έτσι, λοιπόν, το τυρί μειωμένων λιπαρών αποτελεί έναν «έξυπνο» τρόπο για εξασφαλίσουν τα παιδιά την πρόσληψη ασβεστίου, βιταμινών και μετάλλων, περιορίζοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αλλά και περιττών θερμίδων.

Αντίστοιχα, το τυρί χαμηλό σε λιπαρά μπορεί να αποτελέσει, εξίσου, απολαυστική και χορταστική πρόταση για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη αποτελεί έναν ισχυρό και γευστικό σύμμαχο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, ενώ το μειωμένο θερμιδικό του περιεχόμενο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα (για παράδειγμα 60 γρ τυρί χαμηλών λιπαρών και ένα ημίπαχο γιαούρτι), συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, ενώ όπως φαίνεται και από πρόσφατες μελέτες, η κατανάλωση light γαλακτοκομικών πιθανώς να ασκεί προστατευτική δράση κατά της υπέρτασης σε ηλικιωμένα άτομα.

Light… σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Τέλος, αν είστε λάτρεις του τυριού, αλλά ταυτόχρονα έχετε ξεκινήσει να προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες το light τυρί θα γίνει ο νέος σας σύμμαχος, καθώς δεν στερείται γεύσης και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα έχει μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο. Μπορείτε λοιπόν να εντάξετε το τυρί μειωμένων λιπαρών σε ένα διατροφικό πλάνο για να πετύχετε πιο άμεσα και νόστιμα τον στόχο σας: Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες με λαχανικά της αρεσκείας σας και προσθέστε το αγαπημένο σας τυρί χαμηλών λιπαρών (π.χ. μοτσαρέλα ή cottage), συνοδέψτε τα κυρίως σας γεύματα με τυρί χαμηλών λιπαρών ή καταναλώστε 1-2 κράκερ ολικής άλεσης με spread χαμηλών λιπαρών ως σνακ.

Πηγη: nutrimed.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα