ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΑΣ

Date

shutterstock_80556334-620x413Έλλειψη ενέργειας, αίσθηση καταπόνησης, δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, ανορεξία και, γενικότερα, η αίσθηση ότι έχουμε “μείνει από καύσιμα”, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της κόπωσης, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε ζει έναν έντονο τρόπο ζωής, από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων μέχρι τους επαγγελματίες οδηγούς, τους αθλητές, τους μαθητές, τους φοιτητές και τις εργαζόμενες μητέρες.

Η καλύτερη ώρα για τη λήψη του συμπληρώματος διατροφής είναι το πρωί μαζί με το πρωινό, μια και ορισμένες βιταμίνες, κυρίως οι λιποδιαλυτές, απορροφούνται καλύτερα με το φαγητό.

Άγχος, κυκλοφοριακό, φόρτος εργασίας, υποχρεώσεις, έντονη πνευματική αλλά και σωματική κούραση φέρνουν τον οργανισμό στα όριά του, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Η κόπωση μπορεί να προκληθεί από μεγάλη ένταση, που δημιουργεί έλλειψη ενέργειας στους μυς, αλλά και από τοξίνες μικροβίων, που βλάπτουν τα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Η αϋπνία είναι μία από τις πρώτιστες αιτίες που αισθανόμαστε κόπωση. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αν υποχρεώσεις κάποιον να μείνει ξύπνιος για 24 ώρες, στη συνέχεια επέρχεται σε κατάσταση γενικής κατάπτωσης. Σε περιπτώσεις όπου η κόπωση εμφανίζει πλέον χρόνια μορφή, πιθανολογείται ότι οφείλεται σε λοίμωξη από ιό, χωρίς όμως να έχει ακόμα αποδειχθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά.

Ο πάσχων θα πρέπει τότε να συμβουλευτεί τον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος με βάση το ατομικό ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα συστήσει έναν παρακλινικό έλεγχο, πριν προχωρήσει σε διάγνωση, και θα προτείνει αντίστοιχες με κάθε περίπτωση θεραπευτικές λύσεις.

Η κόπωση φαίνεται ότι είναι πιο πολύπλοκο ζήτημα απ’ ό,τι θα νόμιζε κανείς. Η αντιμετώπιση της σύνθετης, πολυπαραγοντικής αυτής κατάστασης περιλαμβάνει μία σειρά συντονισμένων μέτρων, όπως παρεμβάσεις στον ψυχολογικό τομέα, προσαρμογή των καθημερινών δραστηριοτήτων του πάσχοντος, αλλά και φαρμακευτική αγωγή.

Ξεκούραση, ισορροπημένη διατροφή, άσκηση (η τακτική ήπια άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας), αντιμετώπιση των αλλεργικών και των ψυχολογικών συμπτωμάτων, λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τα χαμένα επίπεδα της ενέργειάς σας.

Πριν όμως τα πράγματα φτάσουν σε τόσο οριακό σημείο, γιατί να μη δείξετε λίγο περισσότερη προσοχή και φροντίδα για τον εαυτό σας; Αφιερώστε τη σημερινή μέρα στην ξεκούραση. Άλλωστε, προσέχουμε για να έχουμε…

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Πρόκειται για μια περίπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση. Αυτή δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση, αλλά αντίθετα επιδεινώνεται με κάθε φυσική ή νοητική δραστηριότητα.

Οι ασθενείς διαμαρτύρονται, επίσης, για ποικίλα μη ειδικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, μυαλγίες, διαταραχή της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης, αϋπνία, καθώς και κόπωση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες ύστερα από έντονη προσπάθεια. Προκειμένου να διαγνωσθεί χρόνια κόπωση, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, πρέπει να ικανοποιούνται δύο κριτήρια:

Σοβαρού βαθμού χρόνια κόπωση διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, η οποία δεν αποδίδεται σε άλλες γνωστές κλινικές καταστάσεις.

Συνύπαρξη τεσσάρων ή περισσότερων από τα παρακάτω συμπτώματα για ένα εξάμηνο: διαταραχή της μνήμης ή της ικανότητας συγκέντρωσης, πονόλαιμος, λεμφαδενοπάθεια, μυαλγία, πολυαρθραλγία χωρίς οίδημα ή ερυθρότητα, κεφαλαλγία, ύπνος που δεν αναζωογονεί, κόπωση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες έπειτα από έντονη άσκηση.

Σε κάθε 1.000 άτομα αντιστοιχούν δύο με χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης. Το σύνδρομο αφορά άτομα και των δύο φύλων, ενώ εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές και τις εθνικές ομάδες.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα